Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ptasia grypa. Przez najbliższe miesiące nie powinny pojawić się kolejne ogniska choroby

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Polska branża drobiarska rozpoczęła bieżący rok borykając się z problemem grypy ptaków....

Polska branża drobiarska rozpoczęła bieżący rok borykając się z problemem grypy ptaków. Szczególnie w styczniu i lutym br. dynamicznie rosła liczba kolejnych przypadków i ognisk tej choroby, co skłaniało uczestników rynku do ożywionej dyskusji na temat skutków gospodarczych i społecznych, które może ona spowodować.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ptasia grypa w Polsce

Według informacji GIW na dzień 4 kwietnia 2017 r. łącznie w Polsce odnotowano 65 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, w tym ostatnie z nich 17 marca 2017 r. Biorąc pod uwagę doświadczenia, z poprzednich lat, innych krajów unijnych, w tym m.in. Francji i Niemiec, wydaje się, że prawdopodobnie przez najbliższe miesiące, aż do jesieni, nie powinny pojawić się kolejne ogniska tej choroby. Należy mieć jednak świadomość, że w Polsce grypa ptaków podtypu H5N8 pojawiła się niespełna pół roku temu, i nadal nie są w pełni poznane mechanizmy jej rozprzestrzeniania się, w związku z tym nie można wykluczyć również innych scenariuszy.
 
Wraz z utraceniem przez Polskę statusu państwa wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków zaczęły obowiązywać ograniczenia w eksporcie mięsa drobiowego z naszego kraju do części krajów pozaunijnych.

Eksport drobiu z Polski

Wielu ekspertów obawiało się istotnego spadku wolumenu eksportu mięsa drobiowego z Polski, będącego następstwem ograniczeń handlowych. Jednak z analizy danych MF za MRiRW wynika, że w styczniu br. wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN0207) z Polski był o blisko 8% wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku i ukształtował się na poziomie 77,8 tys. t. Wzrost ten wynika głównie ze zwiększenia wywozu mięsa drobiowego do Hongkongu, a także Wielkiej Brytanii i Francji.
 
Według Magdaleny Kowalewskiej, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, wstyczniu 2016 r. do Hongkongu wyeksportowaliśmy niewiele ponad 2,0 tys. t mięsa drobiowego, natomiast w styczniu br. wolumen eksportu był aż o 95% wyższy i osiągnął poziom 3,9 tys. t.
 
Nadal głównym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego były Niemcy, gdzie wyeksportowaliśmy 11,1 tys. t, czyli o 3,8% mniej w relacji rocznej. Pozycję głównych importerów tego rodzaju mięsa utrzymały również Wielka Brytania i Francja, które zaimportowały odpowiednio 7,1 tys. t (+12% r/r) i 6,5 tys. t (+17%).
 
Niepokojący wydaje się fakt zmniejszenia importu polskiego mięsa drobiowego przez Czechy, gdzie w pierwszym miesiącu bieżącego roku wysłaliśmy o 12% mniej (w ujęciu rocznym) mięsa drobiowego i wolumen wywozu tych produktów ukształtował się na poziomie 5,3 tys. t. Spadek wolumenu eksportu odnotowano również w przypadku Holandii (-10% r/r) do 4,8 tys. t, wobec 5,2 tys. t w tym samym miesiącu 2016 r.

Ceny drobiu

Dobre wyniki eksportu podtrzymują ceny skupu kurcząt brojlerów w naszym kraju. W pierwszym kwartale br. (wg danych MRiRW) przeciętnie za kilogram kurcząt brojlerów w skupie płacono 3,21 PLN, czyli jedynie o 1,8% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Co więcej, w drugiej połowie marca po raz pierwszy w tym roku średnia cena skupu kurcząt była nieznacznie wyższa w ujęciu rocznym.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl