| Autor: redakcja1

Sytuacja w sektorze mięsa drobiowego w Polsce

Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce w sierpniu br. wyniosła 3,44 zł/kg i była wyższa niż w styczniu br. (3,11 zł/kg) o 10,6% oraz o 4,5% w odniesieniu do średniej ceny z kwietnia br. (3,29 zł/kg), natomiast w relacji r/r obniżyła się o 2,5%.

Sytuacja w sektorze mięsa drobiowego w Polsce
Z kolei średnia cena indyków w sierpniu br. wyniosła 5,11 zł/kg i była wyższa niż w styczniu br. o 5,8%, zaś w porównaniu do kwietnia br. wzrosła zaledwie o 0,2%, natomiast w relacji r/r wzrosła o 4,7%. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, średnio jednak dla całego okresu ośmiu miesięcy br. przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów była o 2,4% niższa niż w analogicznym okresie ub. roku, natomiast przeciętna cena indyków obniżyła się o 3,8%. W tym samym czasie ceny pełnoporcjowych mieszanek dla kurcząt wzrosły o 0,6%, zaś pasze dla indyków zdrożały o 2,3%. Średnia relacja cen żywiec/pasza na rynku kurcząt w okresie styczeń-sierpień br. wyniosła 2,52 wobec 2,60 w analogicznym okresie ub. r., natomiast na rynku indyków 3,74 wobec 3,98. Z analizy wynika, że opłacalność produkcji kurcząt i indyków w 2017 r. uległa pogorszeniu.
 
Z danych GUS wynika, że produkcja mięsa drobiowego w sierpniu br. wyniosła 228 tys. t, co oznacza wzrost w porównaniu do stycznia br. o 6,5%, zaś w odniesieniu do kwietnia br. (pierwszy miesiąc po wygaszeniu grypy ptaków w Polsce) o 9%. W okresie ośmiu miesięcy br. łączna produkcja mięsa drobiowego w dużych zakładach przemysłowych wyniosła 1,77 mln t i była wyższa w relacji r/r o 8%. Dynamika w 2017 r. jest jednak dużo wolniejsza niż rok wcześniej, kiedy to wskaźnik wzrostu wyniósł 17,7%. Było to w dużym stopniu wynikiem występowania w Polsce w okresie grudzień 2016 r.- marzec 2017 r. wirusa grypy u ptaków.
 
Według danych KE przeciętna miesięczna cena tuszki kurczaka (65%) w UE-28 w sierpniu br. wyniosła 183,48 EUR/100 kg i była wyższa niż rok wcześniej o 3,5%. Cena tuszki kurczaka w Polsce (130,90 EUR/100kg) była o blisko 30% niższa niż średnio w UE-28.
 
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207) z Polski w okresie I-VII 2017 r. wyniósł 619,8 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 8,3%, tj. o prawie 48 tys. t. W ujęciu ilościowym eksport do Niemiec wyniósł 90,3 tys. t i był na porównywalnym poziomie, jak w analogicznym okresie przed rokiem. Do Wielkiej Brytanii trafiło 52,9 tys. t, czyli o 3% więcej w relacji rocznej. Istotnie, bo o 26%, wzrósł wolumen wywozu mięsa i podrobów drobiowych do Francji i wyniósł 47,8 tys. t.
 
Dynamicznie rozwija się eksport do Hongkong, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 20,7 tys. t o wartości 122,1 mln zł, czyli odpowiednio o 32 i 39% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!