| Autor: redakcja1

Rok 2016 był dobrym okresem dla eksporterów drobiu. Wywóz wzrósł o 20%

Rok 2016 odznaczał się wysokim tempem wzrostu wymiany handlowej mięsem drobiowym i jego podrobami. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207) z Polski w 2016 r. wyniósł 1 023,8 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 20%, tj. o 174,2 tys. t. Wpływy z eksportu wzrosły o 8% do 1,8 mld euro.

Rok 2016 był dobrym okresem dla eksporterów drobiu. Wywóz wzrósł o 20%

Eksport drobiu z Polski

Głównym odbiorcą polskiego mięsa i podrobów drobiowych w 2016 r. były kraje UE, które zwiększyły zakupy tego mięsa w naszym kraju o ok. 18% do 782 tys. t. Eksport do UE stanowił w 2016 r. 76% wolumenu eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski. Wartościowo wpływy ze sprzedaży mięsa drobiowego do krajów UE wzrosły o 11% do ok. 1,6 mld euro, przy czym średnia cena uzyskiwana w eksporcie za jeden kilogram mięsa była niższa niż rok wcześniej o ok. 10% i wyniosła ok. 1,74 zł/kg.

Jak wskazuje Mirosława Tereszczuk, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, największym odbiorcą mięsa drobiowego z Polski w 2016 r. były Niemcy (16,4% wolumenu eksportu), które zwiększyły zakupy o ok. 18% do 168,3 tys. t, wydatkując 429,5 mln euro, tj. 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu, z 9% udziałem w polskim eksporcie, znalazła się Wielka Brytania. Eksport do tego kraju wzrósł w 2016 r. o 20% do ponad 92 tys. t, przy 4% wzroście wpływów ze sprzedaży do 238,3 mln euro. W dalszej kolejności uplasowały się Czechy (7,5% wolumenu eksportu), gdzie zwiększono sprzedaż o 12% do 76,6 tys. t, przy 10% wzroście wartości eksportu (135,2 mln euro). Kolejne miejsca przypadły Holandii (6,6%), Francji (6,4%) oraz Słowacji (4,7%).
 
W ostatnich latach obserwujemy postępującą dywersyfikację rynków zbytu, jeśli chodzi o produkty mięsne. Zyskują na znaczeniu nowi odbiorcy mięsa i podrobów drobiowych z Polski, m.in. Hongkong, Chiny, Benin czy Kongo. W 2016 r. eksport mięsa drobiowego do krajów pozaunijnych zwiększył się o ok. 23% do prawie 240 tys. t, a największy wzrost odnotowano w eksporcie na Ukrainę (+ 55%) do blisko 57 tys. t, do Hongkongu (+12%) 30 tys. t oraz 16 tys. t do Chin.
 
W 2016 roku przeciętne ceny uzyskiwane w eksporcie do Unii Europejskiej mięsa drobiowego były ponad dwuipółkrotnie wyższe niż przy sprzedaży na rynki krajów trzecich i o 17% wyższe od przeciętnych cen uzyskiwanych w całym eksporcie mięsa drobiowego. Przyczyną jest nie tylko sam poziom cen, ale także różnica asortymentowa sprzedaży na oba te kierunki.
 
Jak wynika ze wstępnych danych Eurostat w okresie I-XI 2016 r. Unia Europejska wyeksportowała 4,78 mln t mięsa i podrobów drobiowych, z tego 3,45 mln t to eksport wewnątrzunijny (72% wolumenu eksportu), a 1,33 mln t trafiło do krajów trzecich. Polska jest drugim największym eksporterem mięsa drobiowego w UE z blisko 20% udziałem w unijnym eksporcie. Nieznacznie wyprzedza nas tylko Holandia (24% wolumenu eksportu), natomiast daleko za nami jest Belgia (9,7%) oraz Niemcy (9,4%).
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!