Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rok 2016 był dobrym okresem dla eksporterów drobiu. Wywóz wzrósł o 20%

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Rok 2016 odznaczał się wysokim tempem wzrostu wymiany handlowej mięsem drobiowym i jego...

Rok 2016 odznaczał się wysokim tempem wzrostu wymiany handlowej mięsem drobiowym i jego podrobami. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207) z Polski w 2016 r. wyniósł 1 023,8 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 20%, tj. o 174,2 tys. t. Wpływy z eksportu wzrosły o 8% do 1,8 mld euro.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport drobiu z Polski

Głównym odbiorcą polskiego mięsa i podrobów drobiowych w 2016 r. były kraje UE, które zwiększyły zakupy tego mięsa w naszym kraju o ok. 18% do 782 tys. t. Eksport do UE stanowił w 2016 r. 76% wolumenu eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski. Wartościowo wpływy ze sprzedaży mięsa drobiowego do krajów UE wzrosły o 11% do ok. 1,6 mld euro, przy czym średnia cena uzyskiwana w eksporcie za jeden kilogram mięsa była niższa niż rok wcześniej o ok. 10% i wyniosła ok. 1,74 zł/kg.

Jak wskazuje Mirosława Tereszczuk, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, największym odbiorcą mięsa drobiowego z Polski w 2016 r. były Niemcy (16,4% wolumenu eksportu), które zwiększyły zakupy o ok. 18% do 168,3 tys. t, wydatkując 429,5 mln euro, tj. 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu, z 9% udziałem w polskim eksporcie, znalazła się Wielka Brytania. Eksport do tego kraju wzrósł w 2016 r. o 20% do ponad 92 tys. t, przy 4% wzroście wpływów ze sprzedaży do 238,3 mln euro. W dalszej kolejności uplasowały się Czechy (7,5% wolumenu eksportu), gdzie zwiększono sprzedaż o 12% do 76,6 tys. t, przy 10% wzroście wartości eksportu (135,2 mln euro). Kolejne miejsca przypadły Holandii (6,6%), Francji (6,4%) oraz Słowacji (4,7%).
 
W ostatnich latach obserwujemy postępującą dywersyfikację rynków zbytu, jeśli chodzi o produkty mięsne. Zyskują na znaczeniu nowi odbiorcy mięsa i podrobów drobiowych z Polski, m.in. Hongkong, Chiny, Benin czy Kongo. W 2016 r. eksport mięsa drobiowego do krajów pozaunijnych zwiększył się o ok. 23% do prawie 240 tys. t, a największy wzrost odnotowano w eksporcie na Ukrainę (+ 55%) do blisko 57 tys. t, do Hongkongu (+12%) 30 tys. t oraz 16 tys. t do Chin.
 
W 2016 roku przeciętne ceny uzyskiwane w eksporcie do Unii Europejskiej mięsa drobiowego były ponad dwuipółkrotnie wyższe niż przy sprzedaży na rynki krajów trzecich i o 17% wyższe od przeciętnych cen uzyskiwanych w całym eksporcie mięsa drobiowego. Przyczyną jest nie tylko sam poziom cen, ale także różnica asortymentowa sprzedaży na oba te kierunki.
 
Jak wynika ze wstępnych danych Eurostat w okresie I-XI 2016 r. Unia Europejska wyeksportowała 4,78 mln t mięsa i podrobów drobiowych, z tego 3,45 mln t to eksport wewnątrzunijny (72% wolumenu eksportu), a 1,33 mln t trafiło do krajów trzecich. Polska jest drugim największym eksporterem mięsa drobiowego w UE z blisko 20% udziałem w unijnym eksporcie. Nieznacznie wyprzedza nas tylko Holandia (24% wolumenu eksportu), natomiast daleko za nami jest Belgia (9,7%) oraz Niemcy (9,4%).

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl