Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Niszczarka naci/szczypioru
2016-05-11 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-737BA-10
2014-01-16 -
Opryskiwacz Prestige Plus 045
2020-08-05 -
Agregat PRO-TIL XZACT MZURI
2020-07-13
Wiejskie jajka są najczęściej nie przebadane
Wiejskie jaj cieszą się ogromną sławą. Niestety hodowle liczące do 350 kur, nie mają obowiązku przeprowadzania i rejestrowania kontroli weterynaryjnej.
Nie przechodzą chociażby badań na obecność salmonelli. Pod tym względem znacznie bezpieczniejsze są tzw. jajka pochodzące z chowu klatkowego, ponieważ nie mają bezpośredniego kontaktu z odchodami kur. Dodatkowym ich atutem jest to, że są pakowane automatycznie.
Z
kolei kury hodowane w tzw. wolno wybiegu raczej same muszą zadbać o
swoje pożywienie. No cóż, kłóci się to najczęściej z
odpowiednim pokryciem ich potrzeb żywieniowych.
Natomiast kury żyjące w fermach są właściwie karmione dzięki odpowiednio sporządzonym paszom pochodzącym od wyspecjalizowanych producentów. Specjalnie przygotowane dla nich mieszanki zawierają tylko naturalne składniki jak zboża, soję, słonecznik i olej sojowy. Nie ma w nich nawet śladu mączek mięsnych ani antybiotyków.
Za
przygotowaniem jak najodpowiedniejszych pasz stoi wiedza
laboratoryjna, badawcza i doświadczenie na całym świecie.
Co więcej, otóż kolejną niezwykle ważną rzeczą jest to, że jajka pochodzące z ferm są pod stałym nadzorem inspekcji weterynaryjnej. W związku z tym, kury hodowlane otrzymują naprawdę to czego potrzebują, co dodatkowo wpływa na wartości smakowe i odżywcze jajek.