Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Robot Pellon do pasz treściwych
2013-08-14 -
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0511
2011-12-14 -
Syfonowy system usuwania gnojowicy
2013-08-28 -
Pielniki GASPARDO
2014-04-01
Wiejskie jajka są najczęściej nie przebadane
Wiejskie jaj cieszą się ogromną sławą. Niestety hodowle liczące do 350 kur, nie mają obowiązku przeprowadzania i rejestrowania kontroli weterynaryjnej.

Nie przechodzą chociażby badań na obecność salmonelli. Pod tym względem znacznie bezpieczniejsze są tzw. jajka pochodzące z chowu klatkowego, ponieważ nie mają bezpośredniego kontaktu z odchodami kur. Dodatkowym ich atutem jest to, że są pakowane automatycznie.
Z
kolei kury hodowane w tzw. wolno wybiegu raczej same muszą zadbać o
swoje pożywienie. No cóż, kłóci się to najczęściej z
odpowiednim pokryciem ich potrzeb żywieniowych.
Natomiast kury żyjące w fermach są właściwie karmione dzięki odpowiednio sporządzonym paszom pochodzącym od wyspecjalizowanych producentów. Specjalnie przygotowane dla nich mieszanki zawierają tylko naturalne składniki jak zboża, soję, słonecznik i olej sojowy. Nie ma w nich nawet śladu mączek mięsnych ani antybiotyków.
Za
przygotowaniem jak najodpowiedniejszych pasz stoi wiedza
laboratoryjna, badawcza i doświadczenie na całym świecie.
Co więcej, otóż kolejną niezwykle ważną rzeczą jest to, że jajka pochodzące z ferm są pod stałym nadzorem inspekcji weterynaryjnej. W związku z tym, kury hodowlane otrzymują naprawdę to czego potrzebują, co dodatkowo wpływa na wartości smakowe i odżywcze jajek.
