Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ubezpieczenia rolne
2014-09-25 -
Seria CXL McCormick
2011-01-04 -
OptRx zmienne dawkowanie azotu
2011-09-16 -
Magazyny i suszarnie
2013-08-01 -
Lusterka do ciągników Same GL0495
2011-12-14
UE - Wzrost eksport drobiu
W okresie od stycznia do lipca 2012 zanotowano dodatnie saldo UE w handlu drobiem z krajami trzecimi, które wyniosło 267 tys. ton. W porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku nastąpił 9-procentowy wzrost.
W ciągu siedmiu pierwszych miesięcy bieżącego roku, państwa Wspólnoty wyeksportowały 739,2 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu, co oznacza 2,4-procentowy wzrost wobec roku poprzedniego. W strukturze sprzedaży dominowały produkty z kurcząt (85 procent wolumenu sprzedaży), mięso z kaczek (wzrost 37-procentowy) oraz gęsi (+15 procent).
Podobnie jak w ubiegłym roku, największymi eksporterami do państw trzecich były: Francja, Holandia, Niemcy, Polska i Wielka Brytania. Zmieniła się natomiast struktura geograficzna sprzedaży, gdyż wzrosła w państwach afrykańskich (RPA, Beninie i Ghanie) na rzecz Hongkongu i innych krajów azjatyckich. Eksport do Hongkongu, Arabii Saudyjskiej oraz Rosji został obniżony odpowiednio o: 29, 3 i 4,5 procenta. Najbardziej wyraźne zwiększenie wywozu drobiu zanotowano do Republiki Południowej Afryki, który był prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem. Wzrósł także wywóz na Ukrainę (o 42 procent), do Beninu (o 0,1 procenta) oraz Ghany (o 10 procent).
W analizowanym okresie, UE sprowadziła z innych krajów 466,3 tys. ton żywca, mięsa drobiowego i jego przetworów, czyli o 1,3 procenta mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, w tym najwięcej z kurcząt – 404,6 tys. ton. Największe ilości drobiu sprowadzono z Brazylii, która pozostała najważniejszym dostawcą, mimo że import z tego kraju zmalał o 6 procent.