Kategorie
Zobacz również tu
-
2021-03-06
-
Skup zbóż według GUS
2021-03-06 -
Rynek mięsa w Polsce (21.02.2021)
2021-03-05 -
Ceny cukru w Polsce
2021-03-05
Wzrost cen jaj spożywczych w UE (październik 2014)
W październiku 2014 roku przeciętna unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,7 EUR/100 kg i była większa o 1,7% niż we wrześniu i o 0,8% niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Ceny jaj spożywczych
W październiku ceny jaj w skali miesiąca wzrosły w 17 państwach członkowskich, przy czym w największym stopniu w Czechach o 11%, Rumunii o 9%, Bułgarii, Belgii i Holandii – po 8%.
W Polsce ceny jaj zwiększyły się o 1,2% do 130,4 EUR/100 kg, przewyższając o 0,6% średnią unijną. Od początku roku ceny polskich jaj wzrosły o 9%.
W październiku 2014 roku obniżkę cen jaj zanotowano w dziewięciu krajach UE, najbardziej potaniały francuskie jaja o 5%. Najdrożej sprzedawano jaja tradycyjnie we Włoszech po 207 EUR/100 kg, a najtaniej w Belgii, Niemczech Rumunii i Holandii po 107-109 EUR/100 kg.
W obrębie pierwszych trzech tygodni listopada 2014 roku ceny jaj na rynku unijnym w dalszym ciągu rosły aż osiągnęły poziom 135 EUR/100 kg. Wzrost cen obserwowany jest od początku września tego roku, na co ma wpływ m.in. większy wolumen wysyłkowy. W obrębie pierwszych trzech kwartałów 2014 r. wywóz jaj i przetworów z UE do krajów trzecich w skali roku zwiększył się o 8%, w tym jaj spożywczych o 2%.