| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu polskich jaj w I połowie 2014 roku

W pierwszej połowie 2014 roku dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj zwiększyło się w skali roku o 28% do 109 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost eksportu polskich jaj w I połowie 2014 roku

Eksport jaj

Kontyngent eksportu jaj i przetworów jajecznych wzrósł w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 18% do 128 tys. ton, a jego wartość była o 15% większa i wyniosła 133 mln EUR.

Polskie jaja i przetwory trafiły przede wszystkim do Holandii, Niemiec i Włoch, państwa te miały niemal dwie trzecie udziału w wartości polskiego eksportu sektora jaj. Pośród krajów trzecich (spoza UE) głównym odbiorcą polskich jaj stał się Irak.

Import jaj

Tymczasem zmalała wielkość importu o 4% do 13 tys. ton, przy wydatkach mniejszych o 23% do 24 mln EUR. Przeciętne ceny jaj spożywczych w Polsce w pierwszej połowie 2014 r. wyniosły 503,7 zł/100 kg - 120,6 EUR/100 kg i były niższe o 4% od przeciętnej ceny w UE i o 12% niż przed rokiem.

Czołowymi partnerami handlowymi Polski w sektorze jaj pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej.
W tej grupie dominowały Holandia, Niemcy i Francja, skąd pochodziła ponad połowa zakupów.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!