| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu unijnych jaj

Jak wykazują dane, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku wywóz unijnych jaj oraz ich przetworów był o blisko 33 procent większy niż rok wcześniej, osiągając przy tym poziom 143,5 tysiąca ton.

Wzrost eksportu unijnych jaj

W tym samym czasie niemal o połowę zmniejszył się import jaj oraz ich przetworów, czyli wyniósł 10,8 tysiąca ton. W ten sposób zwiększyło się saldo dodatnie do poziomu 132,7 tysiąca ton, a więc o ponad dwa razy.

Największy udział w wolumenie eksportu miały suszona albumina jaj, bo 71,5 tysiąca ton, a także jaja spożywcze – w ilości 57,5 tysiąca ton. Z kolei głównymi odbiorcami unijnych jak oraz ich produktów są standardowo Japonia, która zakupiła przede wszystkim suszone produkty jajeczne, których sprowadzono o 33 procent więcej niż rok wcześniej. Drugim znaczącym importerem unijnych artykułów jest Szwajcaria, której dostarczano przede wszystkim jaja spożywcze z Unii Europejskiej, choć tu niewątpliwie odnotowano 8 procentowy spadek.

Przodującymi liderami w wysyłce jaj poza unijne granice były Francja, Holandia, Niemcy, Włochy i Polska.



Tagi:
źródło: