| Autor: redakcja1

Unijny eksport jaj i ich przetworów w 2015 r. wzrósł o ponad 20% do 283 tys. ton

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w 2015 r. unijny eksport jaj i przetworów jajecznych w ekwiwalencie jaj, ale z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich zwiększył się w ujęciu roku o 21% do 283 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.

Unijny eksport jaj i ich przetworów w 2015 r. wzrósł o ponad 20% do 283 tys. ton

Eksport jaj z UE

Wywóz jaj spożywczych zwiększył się o połowę do 131 tys. ton, jaj bez skorupek o 48% do 22 tys. ton, a żółtek jaj o 64% do 14 tys. ton. Zmalała jedynie o 5% wysyłka albuminy jaj do 116 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w obrębie roku o 21% do 265 tys. ton. Największymi dostawcami jaj i przetworów poza UE były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja.
 
Eksport z Polski obniżył się prawie o jedną trzecią do 6,4 tys. ton. Głównym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła przede wszystkim suszoną albuminę jaj, w obrębie roku dostawy z UE zmniejszyły się jednak o 7%.

 
Następnymi odbiorcami były Szwajcaria i Zjednoczone Emiraty Arabskie, gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad trzykrotnie dostawy jaj spożywczych i albuminy jaj do Izraela. Wywóz do Rosji przede wszystkim suszonej albuminy jaj zmalał o połowę.

Import jaj do UE

W 2015 r. unijny import sektora jaj wzrósł w skali roku o ponad jedną trzecią do 18,2 tys. ton w ekwiwalencie jaj, ale bez jaj wylęgowych. W strukturze towarowej kontyngentu wwozu przeważały przetwory jajeczne - 86%. Czołowym dostawcą tych towarów do UE są od 2014 r. Indie, skąd import wzrósł w skali roku o 2% do 5,7 tys. ton.
 
Wyższy był też sporo przywóz przetworów jajecznych z Argentyny o 125% do 3,2 tys. ton. Poprzedni główny dostawca tych produktów na rynek unijny – Stany Zjednoczone obniżyły w 2015 roku dostawy o 39% do 2,6 tys. ton ze względu na epidemię ptasiej grypy.



Tagi:
źródło: