Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 90x40 cm
2012-04-20 -
Otrząsarka do jabłek PESTKA
2023-10-10 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0508
2011-12-14 -
ELETOR SC-PE16
2020-02-07 -
DRAMIŃSKI Wykrywacz rui dla loch
2020-05-18 -
Zgrabiarka SIPMA ZK 350 WIR
2013-06-11
2015-08-13
| Autor: redakcja1
Produkcja pieczarek w UE w 2014 r. Polska liderem ze zbiorami na poziomie 315 tys. ton
Jak wynika z najnowszych danych holenderskich, w 2014 roku w państwach unijnych zostało łącznie zebrane 1139,7 tys. ton pieczarek, z czego 396,5 tys. ton stanowiły pieczarki przemysłowe, a pozostałe 743,2 tys. ton konsumpcyjne – podaje FAMMU/FAPA.

Wstępne dane szacunkowe tegorocznych zbiorów zakładają ogółem 1160,7 tys. ton pieczarek zarówno tych przeznaczonych do przetwórstwa jak i do konsumpcji.
Na pierwszym miejscu według danych Factsheet, znalazła się w omawianym czasie Polska ze zbiorami w granicy 315 tys. ton, w tym 230 tys. ton stanowiły grzyby konsumpcyjne, a 85 tys. ton przemysłowe.
Na drugim miejscu uplasowała się Holandia z wynikiem 270 tys. ton, a na trzecim Hiszpania – 103 tys. ton.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Champignons 2015 foto:
sxc.hu