| Autor: redakcja11

Większa kontrola końskiego mięsa sprowadzanego spoza wspólnoty

Komisja Europejska przyjęła bardziej restrykcyjne przepisy regulujące import mięsa końskiego spoza Wspólnoty.

Większa kontrola końskiego mięsa sprowadzanego spoza wspólnoty

FAMMU/FAPA podaje, że uderzą one prawdopodobnie najbardziej w producentów z Kanady oraz z krajów Ameryki Południowej. W szczególności podstawą do zaostrzenia przepisów było wykrycie mięsa końskiego sprowadzonego z Kanady, które nie spełniało wysokich wymagań bezpieczeństwa żywności obowiązujących w państwach Unii. Chodziło głównie o wymóg śledzenia, na podstawie którego nie można było za każdym razem poprawnie zweryfikować miejsca pochodzenia zwierzęcia.

 

Warto podkreślić, że unijne władze były wielokrotnie informowane przez międzynarodowe stowarzyszenia obrońców praw zwierząt, że większość koni ubijanych w Kanadzie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to duży problem dla Wspólnoty, gdyż Amerykanie powszechnie używają leków weterynaryjnych zakazanych przez Unię. Zgodnie z nowymi przepisami, które wejdą w życie od 31 marca 2017 r., konie ubite poza Unią, których mięso jest sprzedawane do Wspólnoty, muszą przebywać przez minimum sześć miesięcy w kraju, w którym dokonano uboju. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!