| Autor: redakcja1

Handel rybami i ich produktami

W styczniu 2018 r., spośród podstawowych grup produktów, wzrósł eksport przetworów i konserw z ryb o 12,7% do 12,07 tys. t.

Handel rybami i ich produktami
Minimalnie większy niż w porównywalnym miesiącu roku poprzedniego był również wywóz filetów i mięsa z ryb o 3,9% do 7,16 tys. t, a sprzedaż ryb wędzonych ograniczono o 8,5% do 4,09 tys. t. Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 604 mln zł i była o 7,3% wyższa niż przed rokiem.
 
Przetwory ze śledzi wysyłano taniej o 3,0% do 12,02 zł/kg, wędzone łososie o 7,3% do 59,24 zł/kg, a mrożone filety z dorszy drożej o 9,1% do 23,70 zł/kg.
 
Import sektora rybnego wyniósł w styczniu 2018 r. 57,29 tys. t o wartości 800 mln zł i był odpowiednio o 27,0 i 11,6% wyższy niż przed rokiem. W największym stopniu zwiększono przywóz filetów i mięsa z ryb o 45,3% do 22,33 tys. t, ryb świeżych i chłodzonych o 19,3% do 15,92 tys. t oraz ryb mrożonych o 20,7% do 11,89 tys. t.
 
Przywóz śledzi zwiększył się 2-krotnie do 13,65 tys. t, mintajów o 29,7% do 4,60 tys. t, łososi o 26,1% do 14,40 tys. t, a makreli o 16,4% do 5,53 tys. t. Zwiększony zakup determinowały przede wszystkim mniejsze ceny zakupu tych gatunków ryb na rynkach globalnych.
 
W okresie styczeń-luty 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,0% wyższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a w relacji rocznej tempo wzrostu wyniosło 0,8%. Droższe były głównie ryby mrożone o 1,8% w okresie styczeń-luty br.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!