Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
KARCZOWNIK "SAMSON DUO" 60
2016-04-21 -
Głowica do ciągnika URSUS C-330
2012-02-21 -
Folia do sianokiszonki Agro Vip 500 mm
2017-09-11 -
CFX-750
2012-01-29 -
KOPUŁKI I KLAPY DYMOWE, DACHOWE
2011-11-22
Eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wzrósł do 254,5 tys. ton o wartości 3,68 mld zł (I-VII 2015)
Eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów w okresie styczeń-lipiec 2015 r. wyniósł 254,5 tys. ton o wartości 3,68 mld zł i był odpowiednio o 16,9 i 3,3% wyższy niż w porównywalnym czasie roku poprzedniego – podaje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport ryb z Polski
Ostatecznie zmiany wywozu były prawdopodobnie większe, gdyż dane za lipiec nie obejmują wyników wysyłki burtowej, w tym przede wszystkim ryb mrożonych. Eksport podstawowych grup produktów – filetów i mięsa z ryb, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw z ryb wyniósł w sumie 143 tys. ton i był o 5% wyższy niż rok wcześniej, przy mniejszej dynamice zwyżki jego wartości - o 3,3% do 3,33 mld zł. Decydowały o tym głównie mniejsze ceny transakcyjne otrzymywane w handlu łososiami i śledziami.
Zdaniem eksperta IERiGŻ, bardzo wysokie ceny utrzymują się z kolei w przypadku dorszy. Całkowita sprzedaż tych trzech gatunków ryb miała w omawianym okresie 67,7% udział w wartości wywozu ogółem.
Import ryb do Polski
Import sektora rybnego w okresie styczeń-lipiec 2015 r. był podobny do notowanego w analogicznym czasie roku poprzedniego i wyniósł 282,0 tys. ton o wartości 3,63 mld zł, co daje wzrost odpowiednio o 0,3 i 0,9%. Większe zmiany widoczne były w porównaniu do poszczególnych grup towarowych i gatunków.
Wyraźna zwyżka przywozu zaobserwowana została w przypadku ryb świeżych o 9,3% do 97,2 tys. ton – głównie łososi i pstrągów, przy mniejszym zapotrzebowaniu na ryby mrożone, filety oraz przetwory i konserwy o 1,3-4,8%. Spośród głównych gatunków ryb najbardziej wzrósł import morszczuków o 31,3% oraz makreli i tuńczyków o 12%, a największe spadki objęły przywóz czarniaków, dorszy i tilapii o 10-15%.