| Autor: redakcja1

Połowy ryb bałtyckich wzrosły o 13% do 118 tys. ton (I-X 2015)

W okresie styczeń-październik 2015 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 117,7 tys. ton i były o 12,8% wyższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Zwyżka połowów dotyczyła wszystkich ważniejszych gatunków ryb, z wyjątkiem storni, gdzie nastąpił spadek o 26,9% do 8,5 tys. ton - analizuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Połowy ryb bałtyckich wzrosły o 13% do 118 tys. ton (I-X 2015)

Połowy ryb bałtyckich

Najbardziej zwiększyły się wyładunki śledzi, bo o 36,2% do 32,3 tys. ton i dorszy o 22,1% do 10,9 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października br. wyniosło dla szprotów 93,7%, dorszy 70,2% i śledzi 74,1%.
 
Zgodnie z przyjętym przez Radę Europejską porozumieniem wielkość limitów połowowych ryb eksploatowanych przez flotę polską na 2016 r. uległa spadkowi o 3% w odniesieniu do kwot z 2015 r. Najbardziej zredukowane zostały kwoty połowowe dorszy o 20% do 12,4 tys. ton i szprotów o 5% do 59,4 tys. ton. Większy będzie z kolei limit dla śledzi o 9% do 47,6 tys. ton.

Produkcja ryb

Według Hryszko, w okresie trzech kwartałów 2015 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego zatrudniającego powyżej 49 osób wyniosła 275 tys. ton i była o 4,1% wyższa niż rok wcześniej.
 
Największy wzrost zaobserwowano w produkcji świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich - 2,6-krotny do 14,3 tys. ton, przede wszystkim pod wpływem zwiększonych połowów krajowych dorszy oraz przetwórstwa świeżych łososi na filety. Ten segment rynku rozwija się aktualnie najszybciej wraz z rosnącą ofertą rybną sklepów dyskontowych.
 
Na znaczeniu zyskuje również produkcja ryb wędzonych z 7,2% przyrostem do 55,3 tys. ton, z czego 70% to wędzone łososie. Więcej niż przed rokiem wytworzono także przetworów i konserw z ryb i owoców morza o 5,9% do 150,6 tys. ton, z dominującą rolą przetworzonych śledzi - zwyżka o 4,7% do 69,7 tys. ton.
 
Wyraźnie obniżono produkcję morskich ryb mrożonych o 22,9% do 22,2 tys. ton, prawdopodobnie pod wpływem mniejszych dostaw szprotów konsumpcyjnych, gdyż więcej z nich zostało przeznaczonych do produkcji pasz i bardziej równomiernego ich rozłożenia w poszczególnych miesiącach roku. W wyniku czego szproty mogły być bezpośrednio przetwarzane na ryby wędzone bądź konserwy, a nie mrożone i wykorzystywane w późniejszych okresach kiedy ich podaż była mała. Minimalnie obniżyła się produkcja filetów z ryb morskich o 2,1% do 18,9 tys. ton.



Tagi:
źródło: