| Autor: redakcja1

Większa podaż produktów rybnych

Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych wyniosła w okresie styczeń-kwiecień 2019 r. 172 tys. t i była o 2,5% wyższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Większa podaż produktów rybnych
Wyraźnie zmalała produkcja mrożonych filetów z ryb morskich o 11% do 9,6 tys. t, a w mniejszym stopniu całych ryb morskich mrożonych o 2,8% do 15,2 tys. t oraz świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 2,3% do 22,1 tys. t. Kontyngent produkcji pozostałych ważniejszych grup wyrobów był wyższy niż przed rokiem: ryb wędzonych o 4,1% do 26,3 tys. t, a przetworów i konserw o 4,7% do 91,1 tys. t.
 
W I kwartale 2019 r. przychody z całokształtu prowadzonej działalności w średnich i dużych zakładach przetwórstwa rybnego zatrudniających ponad 49 osób wyniosły 2,81 mld zł. Przychody ze sprzedaży produktów wyniosły 2,51 mld zł, w tym uzyskane z eksportu stanowiły 69,6%, a realizowane w kraju 30,4%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!