| Autor: redakcja1

Wzrost podaży produktów rybnych

Tendencje w produkcji zakładów przetwórstwa rybnego, tj. zatrudnienie powyżej 49 osób, były w okresie styczeń-lipiec 2019 r. różnokierunkowe.

Wzrost podaży produktów rybnych
Ogólna podaż produktów rybnych wyniosła 284,6 tys. t i była o 5,1% wyższa niż w roku poprzednim. Kontynuowana była silna tendencja wzrostowa produkcji całych ryb morskich mrożonych, która zwiększyła się w omawianym okresie o 25,4% do 25,8 tys. t. Wzrosła również produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 7,4% do 42,3 tys. t oraz ryb wędzonych o 1,6% do 43,3 tys. t, przy ograniczeniu produkcji mrożonych filetów o 8,8% do 14,8 tys. t.
 
Podaż przetworów i konserw z ryb i owoców morza zwiększono o 3,7% do 146,7 tys. t. Spośród tej grupy produktów w największym stopniu wzrosła produkcja przetworów z łososi o 32,7% do 11,2 tys. t oraz makreli o 8,8% do 11,8 tys. t. Podaż przetworów ze śledzi, które są najważniejszym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, zmalała w tym czasie o 3,1% i wyniosła 56,4 tys. t.


Tagi:
źródło: