| Autor: redakcja1

Wzrost przetwórstwa rybnego

W okresie styczeń-sierpień 2019 r. produkcja w zakładach przetwórstwa rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 326,2 tys. t i była o 6,1% wyższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Wzrost przetwórstwa rybnego
Zwiększyła się głownie produkcja całych ryb morskich mrożonych o 40,3% do 30,4 tys. t i ryb solonych o 28,5% do 6,8 tys. ton, a w mniejszym stopniu świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 7,3% do 49,5 tys. t oraz ryb wędzonych o 1,5% do 49,5 tys. t. Podaż przetworów i konserw z ryb i owoców morza podniesiono o 3,3% do 166,7 tys. t.
 
Spośród tej grupy produktów w największym stopniu zwiększyła się produkcja przetworów z łososi o 27,8% do 12,5 tys. t oraz makreli o 8,9% do 13,3 tys. t. Produkcja przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, obniżyła się w omawianym czasie o 3,1% i wyniosła 64,1 tys. t. Największy spadek produkcji zaobserwowano w odniesieniu do mrożonych filetów z ryb morskich o 7,1% do 16,9 tys. t.


Tagi:
źródło: