Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 30.000
2020-01-28 -
Wycinak do kiszonki
2016-01-12 -
HYDROPON 2 Nawóz do fertygacji
2012-01-16 -
Nawóz NPK - FoliarActiv Łąki i Pastwiska
2014-12-19 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13
Miód drahimski zarejestrowany jako chronione oznaczenie geograficzne
W dniu 16 czerwca 2011 roku miód drahimski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 568/2011 z dnia 14 czerwca 2011 r.).
Miód
drahimski jest miodem pszczelim nektarowym. Pod nazwą „miód drahimski” może być
sprzedawanych pięć różnych miodów: gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz
wielokwiatowy w postaci płynnej (patoka), kremowanej lub skrystalizowanej
(krupiec). Miód
ten zbierany jest na terenie gmin Czaplinek,
Wierzchowo, Barwice, Borne Sulinowo oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo, które są
położone na Pojezierzu Drawskim (woj. zachodniopomorskie). Nazwa „miód
drahimski” pochodzi od nazwy „Drahim” pierwotnej nazwy miejscowości Stare
Drawsko, gdzie wytwarzany jest miód drahimski. Obszar ten odznacza się silniejszymi wpływami oceanicznymi w
porównaniu z klimatem innych rejonów Polski, a sąsiedztwo Bałtyku wpływa na
ocieplenie zim i ochłodzenie okresu letniego.
Do specyficznych cech miodu drahimskiego należą: niski poziom HMF (hydroksymetylofurfuralu), wysoka zawartość cukrów redukujących oraz pyłku przewodniego. Ponadto, w miodzie drahimskim występują pyłki unikatowych roślin reliktowych i endemicznych. Szczególną cechą miodu wielokwiatowego jest bogate zróżnicowanie składu pyłków (udział żadnego z pyłków nie przekracza 35%), co wpływa na jego walory smakowe.
Grupa producencka miodu drahimskiego, czyli Stowarzyszenie Producentów Miodu Drahimskiego, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące – COBICO Sp. z o.o., BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. jako organy kontrolne przewidziane do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.