Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

18 grudnia 2008 r. została zmieniona ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jedną z najważniejszych zmian było zdefiniowanie czym jest „artykuł zafałszowany” oraz wprowadzenie obowiązku podawania do publicznej wiadomości nazw firm, którym udowodniono fałszowanie żywności.

Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Zgodnie z art. 3 pkt 10 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z 21 grudnia 2000 r. (Dz.U. z 2005 r., Nr 187, poz. 1577 z późń. zm.:


artykuł rolno-spożywczy zafałszowany – produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące znakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów, w szczególności jeżeli:

  • dokonano zabiegów, które zmieniły lub ukryły jego rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd produktu zgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej,
  • w oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych albo niezgodną z prawdą,
  • w oznakowaniu podano niezgodne z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości netto lub klasy jakości handlowej.”

Pierwsza decyzja na temat firmy fałszującej żywność została wydana przez wojewódzkiego inspektora JHARS 19 stycznia 2009 roku.

 

Do 18 stycznia 2011 r. na stronie www.ijhars.gov.pl zostały opublikowane informacje z 203 decyzji dotyczące 104 przedsiębiorców.


Przedmiotem opublikowanych 203 decyzji były następujące grupy artykułów rolno-spożywczych:


Ø      zboża i jego przetwory (chleb i bułka tarta) – 69, w stosunku do 30 przedsiębiorców,

Ø      makarony – 26, w stosunku do 4 przedsiębiorców,

Ø      mięso i jego przetwory – 31, w stosunku do 17 przedsiębiorców,

Ø      ryby – 16, w stosunku do 12 przedsiębiorców,

Ø      wyroby garmażeryjne – 11, w stosunku do 7 przedsiębiorców

Ø      napoje bezalkoholowe – 8, w stosunku do 7 przedsiębiorców,

Ø      mleko i jego przetwory – 8, w stosunku do 6 przedsiębiorców,

Ø      słodycze – 11, w stosunku do 7 przedsiębiorców,

Ø      herbata – 5, w stosunku do 2 przedsiębiorców,

Ø      orzechy – 4, w stosunku do 2 przedsiębiorców,

Ø      wina – 3, w stosunku do 2 przedsiębiorców,

Ø      owoce, warzywa i ich przetwory – 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców,

Ø      piwo – 2, w stosunku do 1 przedsiębiorcy,

Ø      majonez – 2, w stosunku do 1 przedsiębiorcy

Ø      przyprawy – 4, w stosunku do 3 producentów.


Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!