| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.1 z 3)

W pierwszej odsłonie cyklicznych artykułów poświęconych różnym produktom żywnościowym chcielibyśmy przybliżyć podział, właściwości, zastosowanie oraz inne ciekawe informacje związane z wyjątkowo pożądanym zimą przysmakiem, jakim jest miód.

I wiesz, co jesz - miód (cz.1 z 3)

Wśród miodów kwiatowych wyróżniamy cd.:
  • Nawłociowy – produkowany z nektaru kwiatów nawłoci (mimozy). Ma barwę od słomkowożółtej po jasnobursztynową. Jest słodki z gorzko-kwaśnym posmakiem. Stosowany w leczeniu dróg moczowych, kamicy nerkowej czy przerostu prostaty.
     
  • Nostrzykowy – jest wytwarzany z nektaru kwiatów nostrzyka. Ma barwę jasnobursztynową lub lekko złocistą. Używany jest przy zaniku jelit (atrofi), a także w chorobach naczyniowo-wieńcowych.
     
  • Ogórecznikowy – produkowany z nektaru ogórecznika. Ma przezroczysty kolor, przyjemny smak i zapach. Stosuje się go przy depresji i nerwicach, a także zaburzeniach pracy nerek i wątroby, miażdżycy, wysokim poziomie cholesterolu oraz przy bezsenności.
     
  • Ostowy – ma bardzo jasną barwę, a także łagodny smak. Używany przez osoby po operacjach, oczyszcza krew i działa przeciwgorączkowo, a także wzmacniająco.
     
  • Słonecznikowy – wytwarzany ze słonecznika. Ma jasnobursztynową barwę z zielonkawym odcieniem, a w smaku jest lekko cierpki. Stosuje się go przy schorzeniach układu krążenia, skóry, nadciśnieniu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz przy problemach z wątrobą.
     
  • Arcydzięglowy – produkowany z nektaru kwiatów arcydzięgla. Ma przyjemny zapach i smak. Używany przy przeziębieniach, osłabieniu organizmu oraz przy zaburzeniach trawienia.
     
  • Cebulowy – ma barwę złocistą lub żółtawą. Charakteryzuje się delikatnym zapachem i smakiem cebuli. Stosuje się go przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu i ogólnym osłabieniu organizmu.
     
  • Faceliowy produkowany jest z nektaru kwiatów facelii błękitnej. Ma kolor biały lub jasnokremowy, a także jest delikatny w smaku z kwaskowatym posmakiem. Używany jest przy przeziębieniach, infekcjach górnych dróg oddechowych, chorobach układu pokarmowego, układu krążenia, astmie oskrzelowej i ogólnym osłabieniu organizmu.
     
  • Kasztanowy – powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca. Ma ciemną barwę i niezbyt przyjemny smak. Stosowany przy anemii, problemach z układem krążenia i przy ogólnym osłabieniu.
     
  • Lawendowy – wytwarzany z nektaru kwiatów lawendy. Jest koloru jasnej herbaty i ma delikatny smak. Używany przy stanach nerwowych, nerwicach, depresji, bólach głowy, a także przy bezsenności.
     
  • Melisowy – produkowany z nektaru kwiatów melisy. Ma bursztynową barwę i mocny zapach melisy. Stosowany przy nerwicach, zaburzeniach układu krążenia, nadciśnieniu tętniczym oraz przy dolegliwościach wieńcowych.
     
  • Miętowy – powstaje z nektaru kwiatów mięty. Ma bursztynowy kolor i przyjemny zapach mięty. Używany przy schorzeniach jelitowo-żołądkowych, zaburzeniach łaknienia, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
     
  • Szałwiowy – wytwarzany z nektaru kwiatów szałwii lekarskiej. Jego barwa jest jasnobursztynowa, a zapach lekko korzenny. Stosuje się go przy stanach zapalnych gardła, migdałków podniebnych, błony śluzowej jamy ustnej, a także przy schorzeniach układu górnych dróg oddechowych.
     
  • Eukaliptusowy – produkowany jest z nektaru kwiatów eukaliptusa. Charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem i mocnym zapachem. Używany przy uporczywym kaszlu, schorzeniach układu oddechowego, przeziębieniach, zapaleniach płuc, oskrzeli, astmie oraz przy gruźlicy.
     
  • Pomarańczowy – powstaje z nektaru kwiatów pomarańczy. Ma barwę jasnej herbaty i łagodny smak. Stosuje się go przy bezsenności oraz nadmiernej senności, a także przy nerwicach.
     
  • Lebiodkowy – wytwarzany z nektaru kwiatów lebiodki pospolitej. Ma przyjemny korzenny smak i intensywny zapach. Używany przy schorzeniach układu pokarmowego, trawiennego i stanów zapalnych jelit oraz żołądka.
     
  • Macierzankowy – produkowany z nektaru kwiatów macierzanki piaskowej. Jest ciemnozłocistej barwy. Stosuje się go przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, uporczywym kaszlu, schorzeniach jelitowo-żołądkowych i nerwicach.
     
  • Tymiankowy – wytwarzany jest z nektaru kwiatów tymianku. Ma złocisto-brunatną barwę i wyraźny korzenny smak oraz intensywny zapach tymianku. Używany przy schorzeniach dróg oddechowych, grypie, stanach zapalnych gardła, błony śluzowej jamy ustnej, zapaleniu oskrzeli i płuc, uporczywym kaszlu, chorobach układu pokarmowego, zapaleniach pochwy i dróg moczowych.
     
  • Cząbrowy powstaje z nektaru kwiatów cząbru. Jest ciemnobursztynowego koloru i ma ostry ziołowy smak. Stosowany przy dolegliwościach trawiennych i infekcjach górnych dróg oddechowych, a także przy ogólnym osłabieniu organizmu.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: