Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (30.10-05.11.2013)

W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 30 października – 5 listopada 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 87 kontroli w rzeźniach, 221 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 8 w chłodniach składowych, 91 w punktach skupu zwierząt, 36 u pośredników w handlu zwierzętami, 69 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 260 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 872 kontrole.

Komunikat w sprawie działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (30.10-05.11.2013)
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 30 października – 5 listopada 2013 r. kontroli ujawniono 13 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły uboju zwierząt (8 przypadków), w tym na użytek własny (5 przypadków), produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (3 przypadki), rozbioru (1 przypadek), skupu zwierząt (1 przypadek) oraz transportu zwierząt (1 przypadek). W związku z ujawnieniem ww. nielegalnych działalności nałożono 5 kar pieniężnych na kwotę 550 zł (nałożenie 7 kolejnych jest w toku), 5 spraw przekazano do organów ścigania (przekazanie 2 kolejnych jest w toku), 2 przypadki skierowano do urzędu skarbowego (skierowanie kolejnego jest w toku).
 
W związku z powyższym w okresie 30 października – 5 listopada 2013 r. łącznie:
  • nałożono w drodze decyzji administracyjnej 13 kar pieniężnych na łączną sumę 30 050 zł, nałożenie 14 kolejnych jest w toku;
  • nałożono 8 mandatów na łączną kwotę 1 900 zł;
  • 5 spraw przekazano do organów ścigania, przekazanie 2 kolejnych jest w toku;
  • wydano 1 decyzję administracyjną o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 3 kolejnych jest w toku;
  • zgłoszono 2 sprawy do urzędu skarbowego, zgłoszenie kolejnej jest w toku;
  • wygenerowano 1 powiadomienie alarmowe w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii Salmonella w kebabie drobiowym.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!