Komunikat ws. działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (20-26.11.2013)

W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 20 - 26 listopada 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 122 kontrole w rzeźniach, 176 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 7 w chłodniach składowych, 120 w punktach skupu zwierząt, 70 u pośredników w handlu zwierzętami, 76 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 401 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 972 kontrole.

Komunikat ws. działań podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach programu „Zero tolerancji” (20-26.11.2013)
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 20 - 26 listopada 2013 r. kontroli ujawniono 12 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły: uboju zwierząt na użytek własny (8 przypadków), produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (3 przypadki) i transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (1 przypadek). W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności w okresie 20 - 26 listopada 2013 r. nałożono 8 kar pieniężnych na kwotę 41 100 zł (nałożenie 4 kolejnych jest w toku), 5 spraw przekazano do organów ścigania (przekazanie kolejnej jest w toku), 1 sprawę przekazano właściwemu terytorialnie powiatowemu lekarzowi weterynarii, 1 przypadek zgłoszono do urzędu skarbowego.
 
W związku z powyższym w okresie 20 - 26 listopada 2013 r. łącznie:
  • nałożono w drodze decyzji administracyjnej 18 kar pieniężnych na łączną sumę 90 600 zł, nałożenie 18 kolejnych jest w toku;
  • nałożono 12 mandatów na łączną kwotę 2 850 zł;
  • wydano 1 decyzję administracyjną o zawieszeniu/zakazie działalności lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 5 kolejnych jest w toku;
  • 5 spraw przekazano do organów ścigania, przekazanie kolejnej jest w toku;
  • 1 sprawę przekazano właściwemu terytorialnie powiatowemu lekarzowi weterynarii;
  • 1 sprawę zgłoszono do urzędu skarbowego.
 


Tagi:
źródło: