Kontrola służb tajwańskich w polskich zakładach mięsa wieprzowego

W wyniku wieloletnich starań Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej w dniach 8 – 19 października 2012 r. odbyła się kontrola władz właściwych Tajwanu w polskich zakładach sektora mięsa wieprzowego.

Kontrola służb tajwańskich w polskich zakładach mięsa wieprzowego
W skład delegacji tajwańskiej weszło 3 przedstawicieli służb weterynaryjnych BAPHIQ (Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine, Council of Agriculture) oraz 3 przedstawicieli Administracji ds. Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration, Department of Health).

Podczas wizyty inspektorzy:
  • skontrolowali 8 zakładów mięsa wieprzowego (w tym rzeźnie i zakłady rozbioru oraz przetwórstwa);
  • wzięli udział w 2 spotkaniach z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynarii, wojewódzkich inspektoratów weterynarii, Inspekcji Sanitarnej oraz przedstawicielami polskich związków branżowych, które miały na celu omówienie kwestii związanych z systemem nadzoru nad produkcją i dystrybucją produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce;
  • odwiedzili laboratorium referencyjne PIW-PIB w Puławach;
  • odwiedzili Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie (w tym Zakład Higieny Weterynaryjnej) oraz Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szczecinie.

Szczegółowy raport z ww. kontroli zostanie przekazany do władz polskich niezwłocznie po jego sporządzeniu przez inspektorów tajwańskich.


Tagi:
źródło: