Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
Wentylatory kominowe
2013-11-07 -
BRONA TALERZOWA GAL-C
2020-02-20 -
Grzejnik olejowy SANICO OR 121-11
2011-05-11 -
Chwytak do kiszonki 500-800kg
2016-01-12
Program „Zero tolerancji” (10.03–06.04.2015)
W dniach 10 marca – 6 kwietnia 2015r. (z wyłączeniem dni świątecznych) terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 317 kontroli w rzeźniach, 584 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 36 w chłodniach składowych, 239 w punktach skupu zwierząt, 138 u pośredników w handlu zwierzętami, 391 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 900 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 2605 kontroli.
Program „Zero tolerancji”
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 10 marca – 6 kwietnia 2015r. kontroli ujawniono 16 prowadzonych nielegalnie działalności. Przypadki te dotyczyły m. in.: produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, rozbioru, wprowadzania do obrotu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, pośrednictwa w obrocie zwierzętami oraz transportu zwierząt.
W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności, w okresie 10 marca – 6 kwietnia 2015r.: nałożono w drodze decyzji administracyjnej 8 kar pieniężnych na łączną sumę 1 500 zł (nałożenie kolejnych 3 jest w toku), 5 spraw przekazano do organów ścigania, 2 sprawy przekazano do urzędów skarbowych.
W związku z powyższym w okresie 10 marca – 6 kwietnia 2015r. łącznie:
-
nałożono w drodze decyzji administracyjnej 21 kar pieniężnych na łączną sumę 104 500 zł, nałożenie 22 kolejnych jest w toku;
-
nałożono 40 mandatów na łączną kwotę 11 800 zł;
-
6 spraw przekazano do organów ścigania;
-
wydano 6 decyzji administracyjnych o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 3 kolejnych jest w toku;
-
2 sprawy przekazano do urzędów skarbowych;
-
w stosunku do 1 urzędowego lekarza weterynarii uchylono wyznaczenie;
-
wygenerowano 1 powiadomienie w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii Listeria monocytogenes w koreczkach śledziowych.