Rosyjskie embargo na wieprzowinę z Polski

Do Głównego Inspektoratu Weterynarii wpłynęło pismo z dnia 2 kwietnia 2014 r. o wprowadzeniu przez rosyjskie służby weterynaryjne od dnia 7 kwietnia 2014 r. zakazu wwozu z Polski i Litwy gotowych produktów mięsnych.

Rosyjskie embargo na wieprzowinę z Polski
Zakaz dotyczy wwozu gotowych produktów mięsnych zawierających w swoim składzie wieprzowinę, za wyłączeniem gotowych pasz dla kotów i psów, które przeszły obróbkę termiczną (temperatura nie niższa niż 70 stopni Celsjusza, czas obróbki nie krótszy niż 20 minut), z Republiki Litewskiej oraz Rzeczypospolitej Polskiej z uwagi na brak postępów w negocjacjach pomiędzy Komisją Europejską a Rossielhoznadzorem dotyczących regionalizacji terytorium UE w związku z afrykańskim pomorem świń.

Zakaz będzie obowiązywał
do czasu uzgodnienia zasad regionalizacji, a także do czasu przeprowadzenia kontroli zakładów przetwórstwa przez specjalistów Unii Celnej.

Ponadto służby rosyjskie pismem z dnia 4 kwietnia 2014 r. po informowały Główny Inspektorat Weterynarii o wprowadzeniu od dnia 7 kwietnia 2014 r. zakazu tranzytu przez terytorium Polski żywych świń transportowanych do odbiorców w Federacji Rosyjskiej.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!