| Autor: mikolaj

Dokarmianie ptaków zimą. Poznaj najczęstszych gości karmników

Pierwsze przymrozki przypomniały o dokarmianiu ptaków. Na osiedlach, w miejskich blokowiskach czy w zaciszu przydomowych ogrodów widać wywieszone słoniny i napełnione karmniki. Za Lasami Państwowymi prezentujemy sylwetki skrzydlatych gości zimowych stołówek.

Dokarmianie ptaków zimą. Poznaj najczęstszych gości karmników
Do jednych z najczęściej i najliczniej odwiedzających karmiki gości należą sikorki. Sikorki (Paridae) to także, zaraz po wróblach, jedne z najlepiej rozpoznawalnych małych ptaków śpiewających. Ładne, kolorowe, mało płochliwe stanowią wdzięczny obiekt obserwacji. W Polsce występuje aż sześć gatunków tych sympatycznych ptaków. Najczęściej mamy do czynienia z dwoma gatunkami, czyli sikorką bogatką oraz modraszką.

Są one stosunkowo mało płochliwe i często nam towarzyszą nawet w dużych miastach. Szczególnie licznie pojawiają się w okresie zimowym, kiedy to małe koczujące stadka masowo odwiedzają karmniki. Czasami, przy karmiku można jeszcze zobaczyć sikorę ubogą.

Pozostałe trzy gatunki, czyli sosnówka, czubatka i czarnogłówka, są związane wyłącznie z lasami i nie spotkamy ich w środowisku miejskim.

Największą sikorą, mierząca do 15 cm, jest sikora bogatka (Parus major). Jej identyfikacja nie powinna przysporzyć większych trudności. Intensywnie żółty spód z czarnym pasem biegnącym przez środek, tzw. krawatem oraz lśniąco czarna głowa z dużymi białymi policzkami to jej cechy rozpoznawcze.

 
W przypadku sikor warto również zwrócić uwagę na ubarwienie wierzchu. Bogatka posiada charakterystyczny biały pasek pokrywowy wyraźnie kontrastujący z niebieskoszarym skrzydłem i szarozielonym grzbietem.
 
W przypadku bogatek dość łatwo odróżnić płcie. Cechą charakterystyczną samców jest wspomniany wcześniej krawat i brzuch. U panów krawat jest szeroki, przechodzący przez cały spód i rozlewający się na środku brzucha w czarną plamę.

Samiczka ma wąski krawat, często zanikający w połowie brzucha. W porównaniu do samca i jego soczysto żółtego brzucha, jest też zdecydowanie jaśniejsza. Natomiast ptasia młodzież ma matową czapeczkę i żółty policzek, bez zamkniętego czarnego obramowania.

 
Bogatka wyróżnia się na tle swoich kuzynów jeszcze tym, że nie posiada swojego sobowtóra. Jedynym gatunkiem nieco zbliżonym wyglądem, a to przez czarną głowę z białym policzkiem, jest mieszkanka lasów, czyli sosnówka (Periparus ater), która zamieszkuje bory, najchętniej z wysokimi świerkami.
 
Sosnówka to także najmniejszy przedstawiciel rodziny sikorek (wielkość do 11,5 cm).

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!