Promocja zbóż na pikniku

Lubuska Izba Rolnicza w dniu 28 sierpnia 2011 roku zorganizowała w ramach VI Lubuskich Dni Żywności „Piknik Zbożowy”, promujący zdrowe przetwory zbożowe.

Promocja zbóż na pikniku

Była to masowa impreza plenerowa, zapoznająca z jakością i zaletami zbóż i przetworów zbożowych, wartościami odżywczymi i znaczeniem w codziennej diecie różnych gatunków pieczywa, kasz, płatków musli czy makaronów. Impreza była dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i   Przetworów Zbożowych.  Impreza odbyła się w Zielonej Górze na terenie giełdy rolnej, gdzie prezentowali się producenci żywności ze zbóż,  piekarnie, KGW z produktem regionalnym, gospodarstwa agroturystyczne oraz wystawcy rękodzieła artystycznego.


Zboża i produkty zbożowe to podstawowa żywność – a pełnoziarniste zboża zawierają wszystkie niezbędne minerały a nawet nieco zdrowych tłuszczy.


W czasie trwania pikniku w specjalnie przygotowanej hali namiotowej uczestnicy mogli skosztować produktów zdrowej żywności, poznać ich zalety ale również obejrzeć prelekcję na temat produktów zbożowych, spróbować zdrowych wyrobów piekarniczych, wyrobów mącznych m.in. pełnoziarnistego pieczywa, krokietów, kluch na parze, ciasta drożdżowego czy kopytek. Można też było zobaczyć wypiek chleba na żywo oraz zobaczyć i skosztować bliny drożdżowe. Oferta piekarni była również bardzo zróżnicowana, trafiająca w rosnącą świadomość konsumentów, którzy kładą nacisk na prozdrowotne walory pieczywa, w tym chleba orkiszowego. 


Uznaniem cieszyły się produkty piekarnicze z dodatkiem  ziaren, ziół, suszonych owoców i warzyw. Wielkie zainteresowanie wzbudzały mąki smakowe przeznaczone do samodzielnego wypieku chleba. Trend i moda na pieczenie chleba w domu doskonale wpisuje się w prozdrowotne zwyczaje konsumentów. Najzdrowszy jest, jak wiadomo chleb razowy na zakwasie-gwarantuje najlepsze  przyswajanie składników odżywczych przez organizm człowieka. W ramach promocji produktów z ziarna zbożowego reprezentowane były wszystkie grupy produktów, w tym również produkty z listy produktów tradycyjnych woj. lubuskiego.


Uczestnicy odwiedzający Piknik Zbożowy mogli zapoznać się ze specjalistycznymi informacjami dotyczącymi składu i zawartości witamin, związków mineralnych i działania zbóż i produktów zbożowych dla zdrowia człowieka.


Goście imprezy mogli wziąć udział w pokazie młócki cepem, zobaczyć wystawę zdrowych produktów z polskich zbóż – kasz, musli, błonników smakowych, makaronów razowych czy płatków śniadaniowych.


 Nie zabrakło również wielu konkursów dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych w przystępny sposób w formie zabaw i konkursów z nagrodami  przybliżyliśmy treści edukacyjne o wartościach zbóż, dzieci chętnie wykonywały prace plastyczne z makaronów i kasz.


Dla dorosłych przygotowany był specjalny konkurs z wiedzy o zbożach i przetworach zbożowych pt. ”Produkty zbożowe podstawą diety”, z przykładowymi pytaniami -  z jakiej rośliny zbożowej produkowana jest kasza jaglana, czy dawne narzędzie do młócenia. W konkursie można było m.in. wygrać sprzęt AGD: gofrownicę, toster i opiekacz.


Imprezę uświetniły występami  zespoły – Cantilena, Górale Czadeccy, Kryniczeńka, Wierzbniczanki  oraz kabaret „Słuchajcie”.


Uczestnicy festynu dopytywali się organizatorów o kontynuację podobnej imprezy za rok, jak również LIR otrzymała propozycję wpisania „Pikniku Zbożowego” o zaproponowanej formule do swojego kalendarza imprez, co jest najlepszą rekomendacją   i oceną.


Imprezę odwiedziło kilka tysięcy osób, całe rodziny mogły spędzić miło i korzystnie czas w ostatni weekend wakacji. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem, smaki i zapachy produktów tradycyjnych były doskonałym wabikiem ogromnych rzesz odwiedzających imprezę.


 



Tagi:
źródło: