Handel trzodą a ASF. Rozmowy z Komisarzem UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności

Wczorajszego wieczora odbyły się rozmowy delegacji Polski, Estonii, Litwy i Łotwy z komisarzem UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Vytenisem Andriukaitisem.

Handel trzodą a ASF. Rozmowy z Komisarzem UE ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności

Rozmowy dotyczyły przede wszystkim propozycji ustanowienia nowych ram dotyczących niektórych aspektów regionalizacji wprowadzanej w związku z występowaniem ASF, które pozwoliłyby na większą elastyczność w stosowaniu restrykcji w handlu świniami, ich mięsem oraz materiałem biologicznym w zależności od poziomu bioasekuracji w gospodarstwach.

Wszystkie strony zgodziły się, że nadszedł czas na głęboką analizę obecnych zasad wprowadzania restrykcji i dokonanie w nich zmian. W najbliższym czasie rozpoczną się intensywne konsultacje techniczne mające na celu wypracowanie propozycji nowych rozwiązań.


Wcześniej odbyły się rozmowy bilateralne ministra Krzysztofa Jurgiela i komisarza Vytenisa Andriukaitisa podczas których omówiono plany Komisji Europejskiej w kwestii wprowadzenia na terenie Polski kolejnych decyzji w sprawie do ASF. Chodzi m.in. o wyjaśnienia stanu prawnego
w zakresie przemieszczania zwierząt oraz znakowania mięsa i produktów mięsnych.


Kolejnym tematem spotkania była potrzeba akceptacji przez Komisje Europejską działań Polski w zakresie kompartmentalizacji, czyli możliwości tworzenia w naszym kraju wydzielonych stref produkcji zwierzęcej. Dyskutowano również o wprowadzeniu środków kontrolnych w związku z zagrożeniem ASF ze strony terytorium ukraińskiego.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!