Spotkanie z producentami trzody w MRiRW. Konieczne jest pilne rozwiązanie problemu ze skupem

3 marca 2016 r. w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się kolejne spotkanie w sprawie działań, jakie mogą być podjęte celem pomocy producentom świń znajdującym się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w szczególności producentom, którzy znaleźli się w rozszerzonej strefie objętej ograniczeniami (obszar z części II załącznika do decyzji 2014/709/UE).

Spotkanie z producentami trzody w MRiRW. Konieczne jest pilne rozwiązanie problemu ze skupem
Podczas spotkania omówiono problemy, z jakimi borykają się producenci i hodowcy świń, zwłaszcza w obszarze objętym ograniczeniami (tzw. strefie czerwonej) oraz działania możliwe do podjęcia w celu poprawy tej sytuacji. Producenci poinformowali, że mają problemy ze sprzedażą żywca, a  jedyny zakład ze strefy dotychczas skupujący wstrzymał się z uwagi na problemy ze sprzedażą mięsa. Pojawiły się  też informacje, że w strefie żółtej (strefa I, obszar ochronny) oraz na obszarze całego województwa podlaskiego także występują problemy ze zbytem świń, jednak nie wynikają one z restrykcji administracyjnych.
 
W ocenie resortu konieczne jest zatem pilne rozwiązanie problemu ze skupem. Wsparcie długofalowe, w tym na rzecz budowy infrastruktury (ogrodzenia, maty dezynfekcyjne, itp.), wznowienie programu bioasekuracji, a także wsparcie ewentualnej zmiany profilu produkcji.
 
Uzgodniono, że wsparcie powinno dotyczyć gospodarstw produkujących na rynek, nie na własne potrzeby. W szczególności wsparcie na budowę infrastruktury w postaci ogrodzeń powinno być przeznaczone dla większych gospodarstw, produkujących od 50 sztuk świń.

Obecnie prowadzone są działania mające na celu ponowne wprowadzenie w obszarze objętym ograniczeniami oraz zagrożenia (strefa II i III) tzw. „Programu bioasekuracji”
 
Ponadto wdrożenie pomocy finansowej dla producentów świń w odniesieniu do budowy infrastruktury potrzebnej do stworzenia odpowiednich warunków bioasekuracji, w szczególności ogrodzeń i niecek do dezynfekcji, przygotowanie programu wsparcia dla producentów, którzy zdecydują się na zmianę profilu produkcji gospodarstwa – odejście od produkcji trzody chlewnej i przestawienie się na inną produkcję w rolnictwie.
 
Konieczne jest  również opracowanie programu wsparcia finansowego polegającego na udzieleniu dopłat do każdej świni celem zrekompensowania niższych cen sprzedaży. W tej sprawie złożony został  już wniosek do Komisji Europejskiej o przyznanie nadzwyczajnych środków wsparcia.


Tagi:
źródło: