Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Sadowniczy 350 L
2013-12-04 -
Hydrauliczny stół podawczy
2012-01-05 -
Rozrzutnik BROCHARD Dragon Junior 9 TON
2013-03-05 -
Licznik do benzyny ER 72 M
2013-12-12
W Chinach o eksporcie polskiej żywności
Minister rolnictwa i rozwoju wsi wziął udział w spotkaniu zorganizowanym przez Polsko-Chińską Radę Biznesu. Podczas wystąpienia Marek Sawicki podkreślił, że w ostatnich latach dynamicznie rośnie eksport do Chin.
Eksport żywności do Chin
W 2007 roku było to tylko 20 mln euro, a rok temu już 164 mln. Naszymi głównymi towarami eksportowymi są czekolada i wyroby czekoladowe, artykuły mleczarskiej oraz mięso.
– Cieszy wzrost, ale nie odzwierciedla on naszych możliwości eksportowych oraz chłonności rynku chińskiego – powiedział minister Marek Sawicki.
Polska stara się o zwiększenie sprzedaży artykułów żywnościowych. Temu ma służyć między innymi udział w targach SIAL w Szanghaju oraz planowane na koniec maja spotkanie ministra Marka Sawickiego z szefem AQSIQ (Administracja Ogólna ds. Nadzoru Jakości, Kontroli i Kwarantanny). Polsce zależy zwłaszcza na odblokowaniu sprzedaży wieprzowiny. Chiny wprowadziły embargo na polskie mięso po wykryciu w kraju pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń.
Minister Sawicki po raz kolejny zwrócił się do obecnych na spotkaniu przedsiębiorców i eksporterów, aby pamiętali o potrzebie wspólnego działania.
– Ogromnego rynku chińskiego nie da się podbić pojedynczo. Tylko grupowe platformy sprzedaży zagwarantują sukces – podsumował Marek Sawicki.
W spotkaniu Polsko-Chińskiej Rady Biznesu uczestniczyli również: jej prezes Dominika Kulczyk, ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Xu Jian oraz Sławomir Majman prezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.