Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Promat Bossy Bumper
2020-04-23 -
Siewnik pneumatyczny Flyy 300
2020-06-16 -
Kombajn zaczepiany FELIX/Z
2016-05-11 -
Rozrzutniki obornika N280/1 – 8t
2016-01-14 -
Opryskiwacz zawieszany Kverneland iXtra
2014-10-27 -
NOWY Łupak Łuparka Świder Rębak DO DREWNA
2011-11-15
Wiosenne nawożenie łąk i pastwisk nawozami organicznymi
Łąki i pastwiska nierozerwalnie związane są z produkcją zwierzęcą. Dostarczają taniej pełnowartościowej paszy dobrze wykorzystywanej przez zwierzęta. Jesień i wczesna wiosna to odpowiedni czas aby zadbać o wydajność użytków zielonych. Jak podkreśla Walentyna Fiedoruk z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, bardzo ważnym elementem agrotechniki jest ich nawożenie nawozami naturalnymi.
Nawożenie łąk i pastwisk
Wysoka cena nawozów mineralnych jest główną przyczyną tego, iż nawożenie użytków zielonych często ogranicza się do azotu. Zjawisko to prowadzi do degradacji łąk i pastwisk. Zanikają trawy szlachetne, rośliny motylkowate a rośnie zachwaszczenie - zwłaszcza roślinami azotolubnymi. Warto pamiętać, że rozwiązaniem tych problemów może być nawożenie organiczne, które daje dobre wyniki i powinno być stosowane co 3-4 lata. Nawozy organiczne dostarczają nie tylko azotu, fosforu i potasu, ale także mikroelementów niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin. Ponadto nawozy organiczne poprawiają właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby. Na łąkach i pastwiskach zastosować możemy obornik, gnojówkę i gnojowicę.
Nawożenie gnojówką
Nawożenie gnojowicą
Gnojowica to to płynny nawóz naturalny będący mieszaniną kału i moczu zwierząt gospodarskich z niewielką domieszką wody, produkowany w oborach i chlewniach bezściołowych. Jest ona gromadzona w zbiornikach, które mogą być otwarte lub zamknięte, zagłębione w ziemi lub nadziemne. Gnojowica przed zastosowaniem wymaga co najmniej trzymiesięcznego okresu przechowywania. W tym czasie zachodzi fermentacja, która między innymi unieszkodliwia bakterie chorobotwórcze. Wartość nawozowa gnojowicy i jej skład chemiczny zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od gatunku i wieku zwierząt, rodzaju żywienia i kierunku użytkowania zwierząt, stopnia rozcieńczenia wodą oraz od sposobu jej przechowywania.
Czytaj dalej na następnej stronie...