PSOR: Większość Polaków dostrzega korzyści płynące ze stosowania środków ochrony roślin

Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.

PSOR: Większość Polaków dostrzega korzyści płynące ze stosowania środków ochrony roślin
Chociaż środki ochrony roślin stosuje się od ponad 5 000 lat, to dziś ich użycie podlega ścisłym przepisom zabezpieczającym człowieka i środowisko przed szkodliwym działaniem tych substancji. Ponadto współcześnie stosowane środki działają bardziej wybiórczo, niszcząc te gatunki, które zagrażają uprawom. Spadła ich toksyczność – dzięki dobremu zrozumieniu cykli biologicznych zwalczanych organizmów i precyzyjnym metodom ochrony można stosować mniej szkodliwe środki i podawać je w mniejszych ilościach. W Unii Europejskiej środki ochrony roślin podlegają najostrzejszym regulacjom prawnym spośród wszystkich środków chemicznych. Wprowadzenie środka ochrony roślin na rynek Unii Europejskiej zabiera przeciętnie 10 lat i kosztuje ponad 200 mln euro.
 
Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA), zrzeszające producentów środków ochrony roślin, przeprowadziło wśród obywateli Unii Europejskiej badania dotyczące poziomu świadomości czym są środki ochrony roślin i jakie korzyści płyną z ich stosowania. Z badań wynika, że 60% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że możliwość spożywania zdrowych i wysokiej jakości odżywczej owoców i warzyw przez cały rok zawdzięczają stosowaniu różnych metod ochrony roślin. Jesteśmy również świadomi, że regularne jedzenie owoców i warzyw zapewnia człowiekowi zbilansowane odżywanie. Wpisuje się w to w Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej promowaną przez Światową Organizację Zdrowia oraz Instytut Zdrowej Żywności, według której owoce i warzywa to jedne z podstawowych produktów (oprócz zbóż), które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka.
 
- Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu – na cenę produktów. Dzięki środkom ochrony roślin świeże warzywa i owoce stały się w Europie dostępne dla każdego, a ich częste jedzenie jest normą. To z kolei jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zwiększenie przeciętnej długości życia. – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: