| Autor: redakcja1

Jagnięciena podhalańska w 12 odsłonach

Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko.

Jagnięciena podhalańska w 12 odsłonach
Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach polega na realizacji krótkich filmików pokazujących różne sposoby przyrządzana mięsa jagnięcego w wykonaniu gaździn z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. Jego celem jest promocja tego góralskiego specjału jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym.

Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale również pokazaniem możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, różnych smakach. Spoty będą realizowane w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z wykorzystaniem przedmiotów używanych podczas codziennego przygotowywania posiłków, jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi czy rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.

Każdy filmik, oprócz prezentacji zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisów na dania z jagnięciny będzie okraszony barwnymi opowieściami o regionie, jego tradycjach i obyczajach. Tak, jak Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelska charakteryzuje duża różnorodność osobowości, tak zostaną przedstawione rozmaite sposoby przyrządzania jagnięciny. Będzie więc i na ostro i na słono, na wesoło i na gorzko.

Zapraszamy do oglądania! Szczegółowe informacje o projekcie znajdują się pod adresem: https://nikidw.edu.pl/2021/02/06/nikidw-i-kgw-koscielisko-zapraszaja-do-obejrzenia-cyklu-filmikow-jagniecina-podhalanska-w-dwunastu-odslonach-2/


Tagi:
źródło: