| Autor: redakcja1

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE w 2014 r.

W 2014 roku import mięsa owczego i koziego, w tym także żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 5,6% i wyniósł 200 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE w 2014 r.

Import mięsa owczego i koziego

Jak co roku, największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia 82,5% i 165 tys. ton. Zakup tych towarów z Nowej Zelandii zmniejszył się jednak w odniesieniu do 2013 r. o 7,7%.

 

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii o 8,4% do 21,3 tys. ton, Chile – mniej o 9,2% do 3,6 tys. ton, Urugwaju – więcej o 2,3% do 3,3 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii – spadek o 6,8% do 2,5 tys. ton, Islandii - wzrost o 24,8% do 1,8 tys. ton oraz z Argentyny o 43,7% do 1,6 tys. ton.



Tagi:
źródło: