| Autor: mikolaj

Niższy import mięsa owczego i koziego do UE (I-V 2015)

W okresie I-V 2015 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zmniejszył się o 3%, i wyniósł 103,1 tys. ton.

Niższy import mięsa owczego i koziego do UE (I-V 2015)

Import mięsa owczego i koziego do UE

Według informacji podanych przez FAMMU/FAPA, tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (89,7 tys. ton, 87% udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. zaledwie o 0,6%.

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (8,8 tys. ton, spadek o 13,7%), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,5 tys. ton, spadek o 25,6%), Urugwaju (ponad 1 tys. ton, spadek o 37,1%), Chile (982 tony, spadek o 35,8%), Falklandów (438 ton, spadek o 21,3%), Argentyny (400 ton, spadek o 53,3%) oraz z Islandii (234 tony, spadek o 39,9%).


Tagi:
źródło: