Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek baraniny w UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W 2013 r. produkcja mięsa owczego i koziego w Unii Europejskiej zaczęła się stabilizować po...

W 2013 r. produkcja mięsa owczego i koziego w Unii Europejskiej zaczęła się stabilizować po silnym jej spadku w roku wcześniejszym – informuje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Przyczyniła się do tego poprawa rentowności produkcji baraniny w sektorze, związana z niższymi cenami zbóż oraz korzystnym poziomem cen jagniąt. Jak wynika z ostatnich prognoz Komisji Europejskiej z lipca 2014 roku, w tym roku wytwórczość mięsa baraniego netto we Wspólnocie wyniesie prawdopodobnie 930 tys. ton, a więc będzie o 0,6% wyższa niż w roku minionym. W 2015 roku produkcja może zwiększyć się o kolejne 0,7% i wynieść 936 tys. ton.
 
W 2014 r. Wspólnota prawdopodobnie zaimportuje 195 tys. ton mięsa owczego i koziego, a zatem o 2,5% mniej niż w 2013 r. Będzie to wynik zmniejszenia zakupów tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii, która odczuwa braki podażowe jagniąt, a ponadto w coraz większym stopniu jest zainteresowana dostawą mięsa do Chin oraz Arabii Saudyjskiej.
 
Poza tym przywóz mięsa baraniego z Australii do Unii nie jest w stanie wypełnić braku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Można oczekiwać, że w 2015 r. przywóz mięsa owczego i koziego do Wspólnoty nieco się poprawi (wzrost o 1,7% do 198 tys. ton).
 
Jak przewiduje Komisja Europejska w 2014 r. spożycie mięsa owczego w UE zmaleje o 0,2% do 1 mln 86 tys. ton, po czym w przyszłym roku zwiększy się o 0,9% do 1 mln 95 tys. ton. Konsumpcja baraniny przypadająca na jednego mieszkańca będzie kształtować się w wadze produktu w tym okresie na poziomie 1,9 kg/osobę.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową

    Przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie przetwarzania produktów rybnych, chowu lub hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc na inwestycje w ramach działania 5.4 "Przetwarzanie...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl