Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




FAO: Produkcja mięsa owczego wzrośnie o 0,8% do 14 mln ton

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i...

Jak wynika z nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2015 r. globalna produkcja mięsa owczego wzrośnie o 0,8% do 14 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja mięsa owczego

Produkcja w krajach zwijających się zwiększy się o 1,1%, a w krajach rozwiniętych zmaleje o 0,1%. Należy nadmienić, że blisko trzy czwarte światowej produkcji tego gatunku mięsa skupione jest w krajach rozwijających się. Największymi producentami w tej grupie krajów pozostają Chiny, Indie, Sudan, Pakistan oraz Nigeria.

 

Dobre warunki pastwiskowe w ostatnim okresie sprzyjają rozbudowie stad owiec w wielu najważniejszych rejonach produkcyjnych w Azji oraz w Afryce. Z kolei w Oceanii, susza wpływa negatywnie na rozwój produkcji w Australii oraz w Nowej Zelandii. W państwach UE, będących drugim najważniejszym producentem tego gatunku mięsa na świecie, producenci napotykają problemy związane z epidemią tzw. choroby niebieskiego języka.

 

Według prognoz FAO, w 2015 r. do globalnego handlu trafi w sumie 940 tys. ton mięsa - 7% światowej produkcji, a więc o 8,6% mniej niż przed rokiem. W światowym handlu tym gatunkiem mięsa dominującą rolę odgrywają Australijczycy oraz Nowozelandczycy z 85% udziałem. Z uwagi na spadek produkcji mięsa owczego w obu tych krajach, w 2015 r. wywóz z Antypodów będzie mniejszy.

 

Tym niemniej dostawy z Oceanii do takich lukratywnych rynków zbytu, jak kraje UE oraz USA utrzymają się na dotychczasowym poziomie. Dostawcy z Antypodów będą za pewne szukać możliwości rozszerzenia swojej sprzedaży na rynkach wschodzących, a więc w Chinach, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Katarze oraz w Malezji. Zwyżkę wysyłki odnotują mniejsi eksporterzy, jak Indie, dostarczając mięso przede wszystkim na Bliski Wschód, w tym głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Arabii Saudyjskiej. Eksport z krajów UE oraz Urugwaju również się zwiększy, ale nie będzie to wzrost znaczący.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl