Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Prognozy dla unijnego rynku mięsa owczego i koziego

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według danych Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU...

Według danych Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2015), w 2014 r. produkcja mięsa owczego i koziego w krajach UE zmalała o 1% do 934 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja mięsa owczego i koziego w UE

Spadek ten był minimalnie większy niż w poprzednim roku, kiedy to wyniósł 0,4%. Największe cięcia w produkcji zanotowano w Hiszpanii o 14 tys. ton oraz we Włoszech o 12 tys. ton. Zdaniem Komisji utrzymanie powiązania dopłat bezpośrednich z produkcją w niektórych krajach Wspólnoty powinno pomóc w kontynuacji zainteresowania producentów tym rodzajem działalności. Wpłynie ono również na zatrzymanie zwierząt w stadach oraz czasową redukcję liczby ubojów. Tym samym, zdaniem Komisji w 2015 r. możliwy jest jedynie 0,3% wzrost produkcji tego rodzaju mięsa we Wspólnocie. Ukryje on jednak dość zróżnicowaną sytuację na poszczególnych rynkach krajów UE.

Import mięsa owczego i koziego do UE

W 2014 r. kraje Unii zaimportowały 188 tys. ton mięsa owczego oraz koziego, a więc o 6,2% mniej niż rok wcześniej. Obniżenie przywozu związana była z mniejszym przywozem tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii, która ukierunkowała swoją sprzedaż do Chin. Tym samym dostawy nowozelandzkiego mięsa do Wspólnoty zmalały o 8%. Jednakże kraj ten jest największym dostawcą mięsa owczego do Wspólnoty i posiada 80% udział w imporcie do UE. Zniżka przywozu z Nowej Zelandii nie została również zrekompensowana zwiększonym przywozem mięsa owczego z Australii oraz Argentyny.

Jak wynika z prognoz Komisji w 2015 r. import mięsa owczego i koziego do Unii wzrośnie jedynie o 1%. W 2014 r. eksport mięsa owczego ze Wspólnoty zmniejszył się o 12%, wzrósł za to eksport żywca owczego o 7,7%. Zwyżka wywozu żywca wynikała zwiększonego zapotrzebowania płynącego głównie z rynku libijskiego. Według szacunków Komisja, w najbliższych dwóch latach eksport zarówno mięsa, jak i żywca będzie kształtował się na stabilnym poziomie.


Zdaniem Komisji, w 2015 r. konsumpcja ogółem tego gatunku mięsa w Unii wzrośnie o 0,4%, po czym w 2016 r. zwiększy się o kolejne 0,6%. Spożycie przypadające na jednego mieszkańca w wadze produktu będzie pozostawało na stałym poziomie 1,8 kg/osobę.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż
  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż

    Globalne zbiory zbóż z wykluczeniem ryżu w sezonie 2018/2019 mogą wynieść 2 089 mln ton, czyli o 1% więcej niż w poprzednim sezonie, ale o 1% mniej niż w rekordowym sezonie 2016/2017, kiedy...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową

    Przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie przetwarzania produktów rybnych, chowu lub hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc na inwestycje w ramach działania 5.4 "Przetwarzanie...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl