Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
Prasy kostkujące Big Pack
2014-03-19 -
Układy pomiaru i regulacji ACT-40 i Optilink
2014-06-24 -
Tarcze do korekcji racic WG2060
2014-08-04 -
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 029
2015-03-27
2014-12-01
| Autor: redakcja1
Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-IX 2014)
W okresie od stycznia do końca września 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 3,3% do 166,2 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Import mięsa owczego i koziego
Tradycyjnie największy, bo 83,6% udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia w ilości 138,9 tys. Dostawy tych towarów z Nowej Zelandii zmniejszyły się jednak w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 6,4%.
Większe ilości mięsa owczego i koziego zakupiono także z Australii - 16,3 tys. ton, wzrost o 20,5% wobec do 2013 r., Chile - 3,4 tys. ton, czyli mniej o 1,6%, Urugwaju - 2,3 tys. ton, tj. zwyżka o 28,1%, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii - 2,3 tys. ton, spadek o 8,3% oraz z Argentyny 1,5 tys. ton, wzrost o 64,7%.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska foto:
sxc.hu