Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Opryskiwacze hydrauliczne 1600 litrów
2015-05-11 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05 -
Siłownik gazowy do CASE IH / STEYR
2011-12-13 -
Owijarka bel SIPMA OG 9750 LENA
2016-04-13 -
RABE Albatros - półzawieszany pług obrotowy
2011-12-05 -
Sadzarko-Głębosz DSG
2013-04-02
Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-XI 2014)
W okresie od stycznia do końca listopada 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 4,7% i wyniósł 188,1 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.
Import mięsa owczego i koziego
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia - 83% - 156 tys. ton. Niemniej jednak import produktów z tego kraju zmniejszył się jednak w odniesieniu do analogicznego okresu 2013 r. o 7,3%.
Większe ilości mięsa owczego i koziego przywożonego także z Australii, a zatem to wzrost o 15% do19,3 tys. ton, Chile - spadek o 5,7% do 3,6 tys. ton, Urugwaju – więcej o 10,6% do 2,8 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii – mniej o 8,4% do 2,3 tys. ton, Argentyny – 51,8% zwyżka do 1,6 tys. ton oraz z Islandii – więcej o 16,2% do 1,6 tys. ton.