| Autor: redakcja1

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-XI 2014)

W okresie od stycznia do końca listopada 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 4,7% i wyniósł 188,1 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-XI 2014)

Import mięsa owczego  i koziego

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia - 83% - 156 tys. ton. Niemniej jednak import produktów z tego kraju zmniejszył się jednak w odniesieniu do analogicznego okresu 2013 r. o 7,3%.

 

Większe ilości mięsa owczego i koziego przywożonego także z Australii, a zatem to wzrost o 15% do19,3 tys. ton, Chile - spadek o 5,7% do 3,6 tys. ton, Urugwaju – więcej o 10,6% do 2,8 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii – mniej o 8,4% do 2,3 tys. ton, Argentyny – 51,8% zwyżka do 1,6 tys. ton oraz z Islandii – więcej o 16,2% do 1,6 tys. ton.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!