Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
Prasy kostkujące Big Pack
2014-03-19 -
Układy pomiaru i regulacji ACT-40 i Optilink
2014-06-24 -
Tarcze do korekcji racic WG2060
2014-08-04 -
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 029
2015-03-27
Spadek importu mięsa owczego i koziego do UE (I-XI 2014)
W okresie od stycznia do końca listopada 2014 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 4,7% i wyniósł 188,1 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Import mięsa owczego i koziego
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia - 83% - 156 tys. ton. Niemniej jednak import produktów z tego kraju zmniejszył się jednak w odniesieniu do analogicznego okresu 2013 r. o 7,3%.
Większe ilości mięsa owczego i koziego przywożonego także z Australii, a zatem to wzrost o 15% do19,3 tys. ton, Chile - spadek o 5,7% do 3,6 tys. ton, Urugwaju – więcej o 10,6% do 2,8 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii – mniej o 8,4% do 2,3 tys. ton, Argentyny – 51,8% zwyżka do 1,6 tys. ton oraz z Islandii – więcej o 16,2% do 1,6 tys. ton.
