| Autor: redakcja1

UE: Niższy import mięsa owczego i koziego

W okresie styczeń-luty 2015 r. import mięsa owczego i koziego w tym żywca do krajów Unii Europejskiej zmalał o 2,7%, i wyniósł 29,9 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

UE: Niższy import mięsa owczego i koziego

Import mięsa owczego i koziego do UE

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia z wynikiem 25,8 tys. ton i 86,5% udziałem w handlu. Zakup tych towarów z Nowej Zelandii obniżył się jednak w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. o 1%.

 

Większe ilości mięsa owczego i koziego przywożono również z Australii – mniej o 2,3% do 3,2 tys. ton, Urugwaju o 52% do 403 ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 29,3% do 169 ton, Islandii o 31,6% do 42 ton oraz Chile o 25,3% do 88 ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!