| Autor: redakcja1

Spadek produkcji owczego mięsa

Zgodnie z krótkookresową prognozą Komisji Europejskiej w 2019 r. produkcja mięsa owczego może wynieść 855 tys. t, co oznacza jej spadek w odniesieniu do minionego roku o 1%.

Spadek produkcji owczego mięsa
Komisja Europejska zakłada, że import mięsa owczego z krajów trzecich do UE-28 może wynieść 170 tys. t, a więc byłby niższy niż rok wcześniej o 2%. W efekcie podaż rynkowa tego mięsa zmalałaby o 13 tys. t.
 
Konsumpcja mięsa owczego wyniesie w UE-28 1,7 kg/mieszkańca w wadze detalicznej, podobnie jak w 2018 r. i w 2017 r. Sądzić więc można, że ceny też nie będą różnić się od cen zeszłoroczny, choć w poszczególnych miesiącach takie różnice mogą wystąpić.
 
W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2019 r. skupiono z krajów trzecich do UE-28 19,5 tys. t produktów baranich. Przywóz ten był o 33,2% mniejszy niż rok wcześniej.
 
Spośród krajów UE-28 największymi importerami była Wielka Brytania, Holandia i Niemcy. Zakup do tych trzech krajów stanowił 84% ogólnego przywozu do UE-28. Dostawy do Niemiec był o 30% niższe niż rok wcześniej, Holandii o 38%, a do Wielkiej Brytanii o 28%.
 
Import produktów baranich pochodził przede wszystkim z Nowej Zelandii i Australii. W okresie styczeń-luty 2019 r. zakup z Nowej Zelandii był o 33% nizszy niż przed rokiem, a z Australii o 13%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!