Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Spadek spożycia jagnięciny we Włoszech

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Włosi tradycyjnie konsumują mięso z jagniąt w niedzielę Wielkanocną, jednakże w ostatnich...

Włosi tradycyjnie konsumują mięso z jagniąt w niedzielę Wielkanocną, jednakże w ostatnich latach notowany jest wyraźny spadek spożycia tego gatunku mięsa.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Przyczyny mniejszego spożycia mają podłoże ekonomiczne, tj. spowolnienie gospodarcze oraz zwiększającej się presji ze strony grup aktywistów, nawołujących do redukcji konsumpcji mięsa. Zdaniem niemieckiej firmy badawczej Statista, spożycie tego gatunku mięsa we Włoszech może zmaleć do 58,6 kg/os. do 2020 r. w odniesieniu do 65,2 kg/os. w 2010 r.
 
Według FAMMU/FAPA, kondycji sprzedaży mięsa jagnięcego na rynku włoskim nie poprawiły działania byłego premiera Włoch, Silvio Berlusconiego, który przyłączył się do kampanii wegetarian oraz „zaadoptował” pięć jagniąt przeznaczonych na ubój. Takie zachowanie w znaczny sposób „rozwścieczyło” lobby mięsne we Włoszech, nawołujące do bojkotu kanałów telewizyjnych oraz wydawnictw należących do Berlusconiego.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec

    Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o zmianach we wspieraniu przez ARR zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl