Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrośnie produkcja baraniny i koziny. Rynek mięsa owczego i koziego w 2016 r.

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W 2016 r. globalna produkcja mięsa owczego i koziego wzrośnie o 0,6% do 14,1 mln ton. Ta...

W 2016 r. globalna produkcja mięsa owczego i koziego wzrośnie o 0,6% do 14,1 mln ton. Ta nieznaczna zwyżka będzie jednak maskowała 4,7% spadek produkcji w Oceanii.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Rynek baraniny i koziny na świecie

Ponad 84% produkcji tego gatunku mięsa skupione jest w krajach rozwijających się. Największymi producentami wśród nich są Chiny, Indie, Sudan, Nigeria oraz Pakistan. Sprzyjające warunki pastwiskowe na przełomie roku sprawiły, że w wielu ważnych regionach producenckich Azji oraz Afryki pojawiła się realna szansa na zwiększenie produkcji. Z kolei w krajach rozwiniętych, susza spowodowała redukcję stad zwierząt w Australii oraz w Nowej Zelandii, co wpłynie na spadek produkcji w tych krajach odpowiednio o 2,9% oraz 6,9%. Tymczasem w krajach Unii Europejskiej, będących drugim największym producentem na świecie, spodziewany jest wzrost produkcji na poziomie 2,1%. Jak zauważa FAMMU/FAPA, produkcja w Chinach zwiększy się także o 2,1% do 4,3 mln ton.
 
W 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 937 tys. ton mięsa owczego i koziego, czyli o 2,8% mniej niż w 2015 r. Australia oraz Nowa Zelandia wywiozą wspólnie prawie 87% tego gatunku mięsa na rynek światowy. Ze względu na przebudowę stad zwierząt, wysyłka z tych krajów obniży się o 1,8% z Australii oraz o 5% z Nowej Zelandii. Spadek podaży mięsa przeznaczonego na eksport na rynkach światowych, przyczyni się do redukcji jego dostaw do Państwa Środka, będącego największym importera tego gatunku mięsa na świecie. Niewielkie wzrosty importu odnotują natomiast kraje Unii Europejskiej, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Stany Zjednoczone oraz Malezja.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Ceny polskich owiec
  • Ceny polskich owiec

    W pierwszej połowie 2017 roku cena skupu żywca baraniego, która w I kwartale 2017 r. wyniosła 6,62 zł/kg była o 6% mniejsza niż rok wcześniej.
  • Wzrost produkcji mięsa owczego
  • Wzrost produkcji mięsa owczego

    Komisja Europejska szacuje, że w 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść 917 tys. ton, czyli o 1,6% więcej niż rok wcześniej. Import może natomiast wzrosnąć o 10% ze 179 tys. ton...
  • Pogłowie owiec
  • Pogłowie owiec

    W czerwcu 2017 r. pogłowie owiec liczyło 261,2 tys. sztuk i było o 10,4% większe niż rok wcześniej.
  • W UE trwa spadkowa tendencja cen jagniąt
  • W UE trwa spadkowa tendencja cen jagniąt

    W I półroczu 2017 r. cena jagniąt wyniosła 558 EUR/100 kg i była mniejsza niż rok wcześniej o 2%.
  • Spadek cen jagniąt
  • Spadek cen jagniąt

    W I kwartale 2017 r. cena jagniąt wyniosła 527 EUR, a w II kwartale 521 EUR/100 kg wagi poubojowej. W ujęciu roku ceny te zmniejszyły się odpowiednio o 10 i 5%.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl