| Autor: redakcja1

Wzrósł import mięsa owczego i koziego do UE

W okresie styczeń-listopad 2015 r. przywóz mięsa owczego i koziego, w tym żywca do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 3,9% do 196,2 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrósł import mięsa owczego i koziego do UE

Import mięsa owczego i koziego

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia z 87,1% i 170,9 tys. ton. Import tych towarów z Nowej Zelandii zwiększył się w odniesieniu do porównywalnego okresu 2014 r. o 9%.
 
Większe ilości mięsa owczego i koziego zakupiono również z Australii - mniej o 13,8% do 16,7 tys. ton, Chile o 35,2% do 2,4 tys. ton, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 21,4% do 1,8 tys. ton, Islandii o 1,9% do 1,5 tys. ton, Urugwaju o 45,1% do 1,5 tys. ton, Falklandów o 15,1% do 670 ton oraz z Argentyny o 60,8% do 628 ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!