Produkcja wołowiny w Brazylii (2000-2013)

Jednym z największych producentów wołowiny na świecie oraz drugim czołowym eksporterem tego gatunku mięsa jest Brazylia.

Produkcja wołowiny w Brazylii (2000-2013)
Z szacunków wynika, że produkcja wołowiny w 2013 roku osiągnie poziom 9,38 mln ton. Wzrośnie zatem o 1,8% wobec 2012 roku, co w dużej mierze będzie spowodowane rosnącym popytem eksportowym
 
Większość produkowanej wołowiny w Brazylii przeznaczona jest jednak na spożycie wewnętrzne. Przewiduje się, że w roku 2013 wartość ta ma wynieść 7 mln 985 tys. ton, co oznacza wzrost o 109 tys. ton w porównaniu z 2012 r. Jednocześnie stanowić ona będzie 85,2% produkcji ogółem mięsa wołowego.
 
Poniżej zaprezentowano zestawienie produkcji, eksportu oraz spożycia wołowiny w Brazylii w latach 2000-2013:
 
Produkcja (mln ton)
  • 2000 – 6,520
  • 2001 – 6,895
  • 2002 – 7,240
  • 2003 – 7,385
  • 2004 – 7,975
  • 2005 – 8,592
  • 2006 – 9,025
  • 2007 – 9,303
  • 2008 – 9,024
  • 2009 – 8,935
  • 2010 – 9,115
  • 2011 – 9,030
  • 2012 – 9,210
  • 2013*– 9,375
 
Eksport (mln ton)
  • 2000 – 0,492
  • 2001 – 0,748
  • 2002 – 0,881
  • 2003 – 1,175
  • 2004 – 1,610
  • 2005 – 1,845
  • 2006 – 2,084
  • 2007 – 2,189
  • 2008 – 1,801
  • 2009 – 1,596
  • 2010 – 1,558
  • 2011 – 1,340
  • 2012 – 1,394
  • 2013* – 1,450
 
Spożycie (mln ton)
  • 2000 – 6,102
  • 2001 – 6,191
  • 2002 – 6,437
  • 2003 – 6,273
  • 2004 – 6,417
  • 2005 – 6,795
  • 2006 – 6,969
  • 2007 – 7,144
  • 2008 – 7,252
  • 2009 – 7,374
  • 2010 – 7,592
  • 2011 – 7,730
  • 2012 – 7,876
  • 2013* – 7,985
* prognozy


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!