Zapasy żywności w Chorwacji pod nadzorem Unii Europejskiej

W dzienniku urzędowym opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 286/2013 dotyczące środków przejściowych w handlu produktami rolnymi ze względu na przystąpienie Chorwacji do UE (od 1 lipca 2013 roku) – podaje FAPA/FAMMU.

Zapasy żywności w Chorwacji pod nadzorem Unii Europejskiej
W związku z obawami dotyczącymi ewentualnego nagromadzenia nadmiernych zapasów przed przystąpieniem do UE w Chorwacji, Komisja Europejska przygotowała specjalną listę produktów, na której znalazły się przede wszystkim mięso, zboża i owoce, co do których trzeba będzie podać średni stan zapasów w poprzednich latach i udokumentować rodzaj prowadzonej działalności handlowej. Na tej podstawie zostanie wyliczony „normalny” poziom, a ilości go przekraczające zostaną obłożone opłatą.
 
Niemniej jednak, na liście nie znalazły się produkty cukrownicze i cukiernicze. Uwzględniono na niej jednak skażony alkohol o mocy powyżej 80% (CN 2207) i nieskażony o mocy mniejszej niż 80% (CN 2208 90 91 i 2208 90 99). Przepis ten może mieć na celu ograniczenie nadużyć w obrocie bioetanolem.


Tagi:
źródło: