Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Finansowanie maszyn
2014-04-18 -
WYCIĄGARKA seria 300/400/500/600/700
2012-01-05 -
BOBMAN "SL" Szybka i wydajna ścielarka
2020-07-30 -
Pług zawieszany XFS
2020-02-19 -
PLONVIT NITRO Nawóz krystaliczny uniwersalny
2012-01-14 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26
2016-04-29
| Autor: redakcja1
Stewia jako słodzik w napojach niskokalorycznych
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napojach bez cukru lub o zmniejszonej wartości energetycznej.

Jak informuje FAPA/FAMMU, uznano, że bez narażania na negatywne skutki zdrowotne można dopuścić do użycia E 960 jako słodzika w napojach kawowych, herbacianych i naparach ziołowych, kawie rozpuszczalnej o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru w maksymalnej wysokości 30 mg/litr i w napojach na bazie słodu, jak i również o smaku i aromacie kawy i czekolady w maksymalnej wysokości 20 mg/l. Tym samym też odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE foto:
freeimages.com