Stewia jako słodzik w musztardzie

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie.

Stewia jako słodzik w musztardzie

Stewia jako słodzik w musztardzie

Jak wynika z analizy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, że użycie stewiolu w maksymalnej wysokości 120 mg na kilogram musztardy doprowadziłoby przy przecietnym spożyciu musztardy do zwiększenia konsumpcji E 960 o 0,0-0,133% dziennej dawki, tj. 4 mg/kg masy ciała/dzień, a przy dużym spożyciu wzrost wyniósłby 0,0-1,143%. Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuścić do użycia E 960 w postaci słodzika musztardy w maksymalnej wysokości 120 mg/kg. Tym samym, jak podaje FAPA/FAMMU, również odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.



Tagi:
źródło: