Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
GIĘCIE
2016-05-05 -
Stacjonarny mieszalnik TMR
2013-08-14 -
Zgrabiarka SIP STAR 1000|30 T
2020-07-23 -
Przyczepa rolnicza PWT11
2013-10-29
Stewia jako słodzik w musztardzie
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie.

Stewia jako słodzik w musztardzie
Jak wynika z analizy Europejskiego UrzÄ™du ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci, że użycie stewiolu w maksymalnej wysokoÅ›ci 120 mg na kilogram musztardy doprowadziÅ‚oby przy przecietnym spożyciu musztardy do zwiÄ™kszenia konsumpcji E 960 o 0,0-0,133% dziennej dawki, tj. 4 mg/kg masy ciaÅ‚a/dzieÅ„, a przy dużym spożyciu wzrost wyniósÅ‚by 0,0-1,143%. Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuÅ›cić do użycia E 960 w postaci sÅ‚odzika musztardy w maksymalnej wysokoÅ›ci 120 mg/kg. Tym samym, jak podaje FAPA/FAMMU, również odpowiednio zmieniÅ‚ siÄ™ załącznik II do rozporzÄ…dzenia (WE) nr 1333/2008.
