Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
UE i Meksyk rozpoczęły negocjacje dotyczące żywności organicznej
Unia i Meksyk uruchomiły rozmowy w odnośnie umowy dwustronnej, dotyczącej żywności organicznej, Jak informuje FAMMU/FAPA, umowa może okazać się zbawiennym wzmocnieniem sektora mięsa organicznego w Meksyku, który jest dopiero zaczyna się rozwijać.

Meksykańskie statystyki nie dysponują aktualnie danymi wskazującymi liczbę producentów mięsa organicznego w tym kraju, ani też, ile tego rodzaju mięsa jest wytwarzane. Początkujący producenci mięsa organicznego w Meksyku przegrywają konkurencję z producentami tradycyjnie wytwarzanego mięsa, którzy podpierają swoją działalność poprzez stosowanie środków chemicznych.
Są jednak i tacy producenci mięsa organicznego w Meksyku, którzy odnoszą sukcesy. Należą do nich takie firmy, jak CORM oraz La Rumorosa. To właśnie dla nich będzie przygotowana umowa dwustronna Unia-Meksyk, regulująca i harmonizująca przepisy dotyczące żywności organicznej.
Według Komisji Europejskiej, Meksyk posiada duży potencjał rozwoju farm, produkujących żywność organiczną oraz przestrzeń dla tego rodzaju biznesu. Unia z kolei pozostaje w dalszym ciągu numerem dwa w sprzedaży żywności organicznej na rynku globalnym z 40% udział w rynku. Pierwsze są Stany Zjednoczone z udziałem w sprzedaży na poziomie 43%.
