Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Prasy stałokomorowe SIPMA PS 1223 FASTER
2013-07-19 -
TAŚMOWY SYSTEM ZACISKOWY
2016-04-29 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Opryskiwacz MAMUT
2011-07-05 -
Ładowarka teleskopowa JCB 542-70
2020-08-13
UE i Meksyk rozpoczęły negocjacje dotyczące żywności organicznej
Unia i Meksyk uruchomiły rozmowy w odnośnie umowy dwustronnej, dotyczącej żywności organicznej, Jak informuje FAMMU/FAPA, umowa może okazać się zbawiennym wzmocnieniem sektora mięsa organicznego w Meksyku, który jest dopiero zaczyna się rozwijać.
Meksykańskie statystyki nie dysponują aktualnie danymi wskazującymi liczbę producentów mięsa organicznego w tym kraju, ani też, ile tego rodzaju mięsa jest wytwarzane. Początkujący producenci mięsa organicznego w Meksyku przegrywają konkurencję z producentami tradycyjnie wytwarzanego mięsa, którzy podpierają swoją działalność poprzez stosowanie środków chemicznych.
Są jednak i tacy producenci mięsa organicznego w Meksyku, którzy odnoszą sukcesy. Należą do nich takie firmy, jak CORM oraz La Rumorosa. To właśnie dla nich będzie przygotowana umowa dwustronna Unia-Meksyk, regulująca i harmonizująca przepisy dotyczące żywności organicznej.
Według Komisji Europejskiej, Meksyk posiada duży potencjał rozwoju farm, produkujących żywność organiczną oraz przestrzeń dla tego rodzaju biznesu. Unia z kolei pozostaje w dalszym ciągu numerem dwa w sprzedaży żywności organicznej na rynku globalnym z 40% udział w rynku. Pierwsze są Stany Zjednoczone z udziałem w sprzedaży na poziomie 43%.