UE i Meksyk rozpoczęły negocjacje dotyczące żywności organicznej

Unia i Meksyk uruchomiły rozmowy w odnośnie umowy dwustronnej, dotyczącej żywności organicznej, Jak informuje FAMMU/FAPA, umowa może okazać się zbawiennym wzmocnieniem sektora mięsa organicznego w Meksyku, który jest dopiero zaczyna się rozwijać.

UE i Meksyk rozpoczęły negocjacje dotyczące żywności organicznej

Meksykańskie statystyki nie dysponują aktualnie danymi wskazującymi liczbę producentów mięsa organicznego w tym kraju, ani też, ile tego rodzaju mięsa jest wytwarzane. Początkujący producenci mięsa organicznego w Meksyku przegrywają konkurencję z producentami tradycyjnie wytwarzanego mięsa, którzy podpierają swoją działalność poprzez stosowanie środków chemicznych.

Są jednak i tacy producenci mięsa organicznego w Meksyku, którzy odnoszą sukcesy. Należą do nich takie firmy, jak CORM oraz La Rumorosa. To właśnie dla nich będzie przygotowana umowa dwustronna Unia-Meksyk, regulująca i harmonizująca przepisy dotyczące żywności organicznej.

Według Komisji Europejskiej, Meksyk posiada duży potencjał rozwoju farm, produkujących żywność organiczną oraz przestrzeń dla tego rodzaju biznesu. Unia z kolei pozostaje w dalszym ciągu numerem dwa w sprzedaży żywności organicznej na rynku globalnym z 40% udział w rynku. Pierwsze są Stany Zjednoczone z udziałem w sprzedaży na poziomie 43%.



Tagi:
źródło: